Samsø – en pärla till granne

Samsø är många danskars semesterparadis. En ö som gjord för vandrare och trafikanter på cykel eller i prärievagn.

Samsø – en pärla  till granne
Det är första gången familjen Hamann kör prärievagn med förspända hästar och det går långt över förväntan, tycker både Tommy och Benedikte. Laura på fyra och Simon på två år har snabbt anpassat sig till livet i prärievagnen och stortrivs.
Foto: Tine Guth Linse
Samsø – en pärla  till granne
En stor del av nöjet att semestra på en ö, omgiven av vatten, är att kunna handla pinfärsk fisk direkt från fiskarna i hamnen. Många turister grillar gärna sin fisk i kvällningen och njuter av en picknick vid solnedgången.
Foto: Tine Guth Linse
Samsø – en pärla  till granne
Samsø älskas av cykelturister för att ön är platt och lättcyklad. Anne-Marie Illeman från Kalundborg tog med sig dottern Ida Christina på cykelsemester och trampade ön runt.
Foto: Tine Guth Linse

Alla danskar talar lyriskt om Samsøpotatis. Från Samsø kommer alltid årets första färskpotatis – och den bästa potatisen.
För många danskar är det semesterparadiset – ön som har allt. Friska bad, trivsamma cykelvägar utan alltför stora backar, långa sandstränder, idylliska korsvirkeshus, restauranger i hamnen med nystekt rödspätta och ett liv med lugnt och stilla tempo. Vad mer kan man önska sig?

Livet går ner på en lägre växel när man är på Samsø. Redan öns storlek, 28 kilometer lång, inbjuder till detta. Mycket finns inom cykel- och gångavstånd. Man kan ta det lilla lugna.
När färjan lägger till i hamnen i Kolby Kaas är man i en böljande jordbruksbygd med stora vajande sädesfält och hela åkrar med knallgula solrosor. Mitt på ön finns barrskog och hedar.

Norrut böljar backarna i runda berg och mjuka dalar; det är resterna av istidens moränavlagringar som kan ses här i närheten av Nordby, som är en gammal vikingaby.
Huvudorten ligger ungefär mitt på ön och heter Tranebjerg. Den stora bilvägen – som inte är särskilt stor – går från färjehamnen i Kolby Kaas och däremellan finns ett helt nät av småvägar, som är perfekta för cykling. En av de vanligaste trafikskyltarna på Samsø är “krydsende cyklister” och antyder att cykelturismen är populär under sommarhalvåret och att bilisterna får se upp!

Andra väljer att se ön från kuskbocken på en prärievagn. Som familjen Hamann med barnen Laura, fyra år, och Simon, två år. De svänger vant in med hästarna på en rastplats.
– Ser vi vana ut, säger Tommy och Benedikte Hamann och storskrattar.
– Det är tredje dagen vi kör prärievagn och vi har aldrig tidigare vare sig spänt för hästar eller ridit dem. Men det går galant och vi bor alla fyra i vagnen, som har både kök och sängar. Alla andra som kör prärievagnar ställer också upp sina vagnar tillsammans varje kväll i en cirkel, vi tänder lägereld och både barn och vuxna har det härligt, berättar de.

En del kommer till Samsø för musikens skull och några dagar i juli exploderar hela ön i toner. Vid campingplatsen nära Ballen hamn ställs scenerna upp och dit kommer stora danska namn som Sanne Salomonsen, Paul Krebs och Lars Lilholt band. Festivalen hålls alltid vecka 29, i år 15–18 juli. Många av besökarna bor på det berömda rockhotellet Brundby hotel, ett gammalt badhotell mitt på Samsø, dit många musiker drar sig tillbaka under året för att skriva texter och komponera musik. Hotellets inredning präglas av de många musiker som bott där med svartvita fotografier och inramade guldskivor. Vare sig man gillar rock eller inte, så är det ett väldigt charmigt ställe att bo på.

Fågellivet är rikt och fågelvännerna kommer gärna för att se alla de spännande fåglarna vid Langørefjorden. Många sorters änder, hönsfåglar och rovfåglar som tornfalkar och sparvhökar. Dessutom finns en av de största häckningsplatserna i Norden för ejder på Samsø.
På Naturskolan vid Sælvigbugten kan man lära mer om flora och fauna. Under sommarhalvåret finns kurser både för barn och vuxna, då man får låna kikare, fiskehåvar och mikroskop och gå på upptäcktsfärd i naturen med skolans biologer och ornitologer.

Maten på Sams· är något man gärna talar om. Ön är ju känd för alla färska grönsaker. På Langemarks gård vid Besser står bondmoran Lisbeth Rasmussen i gårdsbutiken och berättar att den mest populära souveniren från ön är presentpaket med inläggningar av gurka och rödbetor.
– Samsø är en grönsaksö och alla som hyr sommarhus på ön njuter av att handla grönsaker direkt från gården. De passar gott till den grillade fisken man köpt i hamnen. En samsing vill helst ha rödspätta. Och så gärna öl och en snaps till, säger Lisbeth.

En kväll åker vi till Nordby med den idylliska branddammen mitt i byn med korsvirkeshus och snattrande änder. Där har kocken Sören Örum sin restaurang Ved kæret och serverar fisk i den högre gastronomiska skolan med eleganta såser. Den stekta hälleflundran serveras med grapesås. Det bjuds på filodegsknyte med dagens fisk och två färgglada såser och rödtunga med saffranssås och tomatkompott. Restaurangen ligger i en gammal smedja från 1896.

En annan skymningsstund sitter vi på restaurang Skipperly i Ballen hamn och njuter middagen med utsikt över hamnlivet med alla segelbåtar. Spättan är stor och välstekt och färskpotatisen nykokt.

Resfakta Samsø

Den danska ön Samsø ligger i Kattegatt norr om Fyn, mittemellan Sjælland och Jylland.
Resa dit Med Samsøliniens båtar som går från såväl Hou på Jylland som Kalundborg på Sjælland. Turlista finns på www.samsoelinien.dk
Aktiviteter Börja med ett besök på turistkontoret på Langgade 32 i Tranebjerg. Tel 0045-86 59 14 00. Se även hemsidan www.samsoeturist.dk
· Samsøfestivalen 15–18 juli, en stor musikfestival med kända danska toppnamn vid Strandskovens camping nära Ballen hamn. Se www.samfest.dk för information.
· Åk på sälsafari från Langøre havn, och upplev ön från sjösidan med m/s Ternen.
· Skaffa broschyren “Samsø vandreture” med tydliga kartor, beskrivningar av vad man ser på vägen och rutternas längd som är mellan en och två timmar.
· Samsø naturskola har flera arrangemang under juni–augusti, bland annat turer då man samlar snapsörter.
· Besök Tunø, en av Danmarks minsta öar med 70 invånare och inga bilar. Trettio minuter med m/s Ternen från Mårup hamn.
· “Kulinarisk trekking” är en tredagars ridsafari på islandshästar, då man övernattar på små pensionat. Kontakta Jens Grenaas sommerpension på tel 0045-86 59 05 00.
· Ta med färg och staffli och måla en vecka! Samsø kunstskole på Permelillevej 18, tel 0045–86 59 31 00, har sommarkurser.
· Gå vilse i Samsølabyrinten –
världens enda granskogslabyrint.
www.samsolabyrinten.com
Vid Issehovedvejen.
· Golfa på 18-hålsbanan nära Besser.
· Se Samsø från en prärievagn. Hemsida: www.samsoehestevogne.dk eller
tel 0045-86 59 01 58.

Av: Eja Nilsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top