Kapstaden är en fascinerande stad som under 350 år har växt fram under afrikanskt, europeiskt, indiskt och asiatiskt inflytande. Blandningen av kulturer genom kolonialismens historia har också satt sina spår i matlagningen, framför allt i kryddningen. Det mest framträdande sydafrikanska köket heter Cape Malay. Där förekommer kryddor som gurkmeja, koriander, kardemumma, ingefära, muskot och spiskummin i spännande kombinationer. Ofta kombineras milda kryddor och söta frukter. Det är doften av dessa fantastiska kryddor som drar oss mot en liten restaurang inhyst i ett gammalt magasin vid vattnet. Här hittar vi ett bord med utsikt över vattnet och hamnen.
Ett vitt, torrt vin på druvan Steen (för oss också känd som Chenin Blanc) blir ett perfekt val och snart är hela bordet fyllt med skaldjur som havskräftor och hummer, olika såser, grönsaker och bröd. På spaning efter de nya sydafrikanska vinerna lämnar vi Kapstaden för de närbelägna vindistrikten Stellenbosch, Constantia, Paarl och Durbanville. Vi väljer Stellenbosch, en liten universitetsstad i hjärtat av vindistrikten, ungefär 40 minuter med bil från Kapstaden.
De flesta vingårdar erbjuder vinprovningar och ibland guidning. Man kan välja att följa färdiga upplagda vinvägar, “wine routes” och information om vinhusen finns på alla turistbyråer.
Mild vinter
Vingårdarna ligger tätt och vi bestämmer oss för en egen wine route. Solen gassar när vi svänger in genom pampiga portaler till Stellenzicht Estate.
– Det är vinden från havet, som drar in över dalarna upp mot bergsidorna, som är förutsättningen för vin-odling här, berättar vinmakaren Guy Webber. Vinden jämnar ut klimatet och mildrar solens hetta, så att druvorna inte mognar för fort. Samtidigt ger vinden ett mildare klimat vintertid. Det kan bli rätt svalt uppe på bergsluttningarna, där druvorna växer på mellan 100 och 400 meter över havet.
Nere i vinkällaren står ståltankar i prydliga rader. Det är svalt så den extra tröjan behövs. Här ligger även 2 500 ekfat och från ett av dem provar vi ett vin gjort på rödvinsdruvan Syrah som legat 18 månader på fat. Det har en tät, pepprig doft och blåbärsinslag i en rik koncentrerad smak.
Annandale är en liten men mycket genuin vingård. Här bor någon som älskar djur, förstår man. Stora, snälla och väluppfostrade hundar trampar runt på gårdsplanen, katter stryker runt benen och hästar pryder vinetiketterna. Ägaren och tillika vinmakaren möter i dörren, Hempies du Toit är en storvuxen, charmig man. Vi provar ett av hans viner, Cavalier, gjort på 70 procent Syrahdruva och 30 procent Cabernet sauvignon. Ett vin med mörka bär och inslag av lite rökighet i doften och med rik fruktighet i smaken. Hit måste man ju återvända!
Italiensk vinmakare
Pinotage, Sydafrikas egen druva, skapades här i Stellenbosch av professor Abraham Izak Perold under 1920-talet. Det är en korsning mellan druvsorterna Pinot Noir och Cinsault. Vill man prova fulländade pinotageviner görs det hos Cornelius Duman på hans vingård Jacobsdal. Hans druvstockar är mellan 25 och 30 år gamla och med ett litet uttag blir vinerna härligt koncentrerade. Han har ingen försäljning på gården men vinet finns faktiskt att köpa här hemma.
Högklassig pinotage provar vi också på Meerlust Estate, där vinmakaren ursprungligen kommer från Italien. Här görs därför även utmärkt grappa. Vi provar Pintage 1998, ett fantastiskt vin med kryddig, rökig doft och med kanel, körsbärsfrukt och komplexitet i smaken. Förutom viner finns olivoljor, inläggningar och grappafyllda praliner i den välförsedda butiken.
Billigt att äta ute
Det är billigt att äta i Sydafrika och restaurangmenyerna innehåller bland annat mycket vilt. Grillade fiskar med intressant kryddning likaså. På Riebeeck Valley Hotel i Swartland får vi en oförglömlig skaldjurssallad med krispiga blad, småskurna grönsaker, ätliga blommor, avokado, frukt och en driva grillade skaldjur. I närheten finns Allesverloren Wine Estate där Danie Malan gör smakrika, häftiga röda viner och Allesverloren Tinta Barocca och viner på Shiraz och Cabernet sauvignon.
En kväll på Tokara Restaurang är en upplevelse. Den mycket exklusiva restaurangen med arkitektur med öppna rumslösningar ligger högt belägen på en bergsluttning. Nere i dalen ser man vinodlingar i böljande rader och långt borta Taffelbergets siluett, där solen går ner. Vi slår oss ner på terrassen och dricker ett glas mousserande vin. Vad vi talar om? Vi planerar vår nästa resa till Sydafrika förstås.
Resefakta
Reguljärflyg finns från 7 500 kr. Det går dock inga direktflyg från Sverige. Med KLM byter man i Amsterdam och flyger via Johannesburg till Kapstaden. British Airways och South African Airways har byte i Heathrow och flygersedan direkt till Kapstaden. Fritidsresor har arrangerade resor från mitten av oktober till början av april. Kostar cirka 8 750 kr för 12 nätter med boende på mellanklasshotell inklusive frukost. Flygtiden är 12–15 timmar. Sydafrika ligger i samma tidszon som Sverige.
Valutan: 1 rand motsvarar 1 krona. Bankomater finns överallt.
Behagligast är klimatet runt Kapstaden i november-mars. Badar gör man både i Atlanten (lite svalare) och Indiska oceanen. Badstränderna är fina.
Hotell och boende finns i flera prisklasser i Stellenbosch och Kapstaden. Lyxhotell kostar ca 3 000 kr/natt, guesthouse 300 kr/natt. Bed&breakfast finns för 150 kr/natt. Stellenbosch Tourism & Information Bureau har telefonnummer (021) 883 3584.
Hantverk och design
Hamnområdet som ligger i Table Bay är restaurerat och ombyggt och gamla förfallna hamnmagasin har blivit ett stort center: Victoria & Alfred Waterfront, med shopping, restauranger, kaféer och barer och stora välförsedda vinbutiker. Här kan man köpa hantverk från hela Afrika, västerländsk design och internationellt mode. Diamanter från gruvorna i norr gnistrar i skyltfönstren.
Godahoppsuddens naturreservat
Här växer Protea vilt och täcker marken med sina stora praktfulla blommor. Jätteprotean är nationalblomma. Ute på udden kan man se babianer, zebror och här finns ett rikt fågelliv. Besök Pingvinreservatet på väg tillbaka i Boulders.
The big five måste man ju se, alltså elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard. Chans att se dem finns i de stora naturreservaten, Safari och Krügerparken. Men det finns parker på närmare håll. Utanför Port Elisabeth ligger Addo National Park, den största elefantparken i Afrika.
Restauranger
Kapstaden:
1. Africa Café Restaurant,
108 Shortmarket Street, (021) 422 02 21
Matinfluenser från hela Afrika i en mycket speciell och färgstark miljö.
2. Green Dolphin ligger vid Waterfront och serverar mycket fisk och skaldjur.
Stellenbosch:
1. Fishmonger Restaurant. Mycket fisk och skaldjur på menyn i sydafrikansk tappning.
2. Decamaron Restaurant. Fräscht italienskt och grillat.
3. Wijnhuis Restaurant. Rolig miljö med grillat som specialitet.
4.Tokara Restaurant & Vinery,
wine@tokara.com, 0027 21 808-5959 Öppet tisdag-lördag. Lunch och middag. Matspecialiteter är biltog, tunna skivor torkat, saltat kött av bland annat elefant, antilop. Bobotie är en rätt på malet kött, kryddat och stekt, som gratineras under en ägg- och mjölkblandning.
Av: Kerstin Edström