Fritt broderi hos Täcklorna i Helsingborg: ”Vi målar med nålar!”

Naturscener, porträtt, barnbarnens teckningar och till och med dagböcker. Det finns få begränsningar när ”täcklorna” broderar fritt. ”Man kan säga att vi målar, men vi ”målar” med nål och tråd”, säger eldsjälen Kerstin Anderberg.

Det är full koncentration på vad de, bokstavligt talat, har för händer, men ändå lite utrymme för småprat och skratt. Runt ett långbord på Medborgarskolan i Helsingborg sitter ett tjugotal kvinnor och broderar tillsammans.

Koncentrerat arbete på broderiträffen. Foto: Stefan Lindblom

Det är möte med Täcklorna i Helsingborg – en lokalgrupp i den rikstäckande föreningen Täcklebo Broderiakademi.

– Vi kände att det fanns behov för en lokalförening där vi regelbundet kunde träffas och utbyta idéer och tips, säger Kerstin Anderberg som 2013 tog initiativ till lokalföreningen.

Kursledaren Kerstin Anderberg som 2013 tog initiativ till lokalföreningen. Foto: Stefan Lindblom

Tabu med korsstygn och fritt skapande

Om ni förknippar broderi med korsstygn och syslöjden i grundskolan är det dags att tänka om. Broderi på en lite högre nivå handlar om fritt skapande och är en konstnärlig uttrycksform.

Kristina Brink Nilsson gör broderi med utgång från 6-årige barnbarnet Vides teckning med djur och skog. Foto: Stefan Lindblom

Det fick Icakurirens utsända en inblick i när vi träffade Kerstin Anderberg och merparten av de andra täcklorna.

– Den enda broderimetod som är tabu här är just korsstygn, säger Kerstin Anderberg lite skämtsamt. Korsstygn används om man broderar efter mönster. Här skapar vi fritt och de enda mönster som finns är de som varje deltagare själv skapar.

Tar sig tid till en rolig historia gör fr.v: Cilla Gejrot Lindberg, Anita Jansson och Britta Webb. Foto: Stefan Lindblom

Istället handlar det om metoder som kedjestygn och stjälkstygn och att med olika tekniker få fram tredimensionella effekter. Det handlar inte heller om att sy på väv med fast rutmönster. Medlemmarna i Täcklorna i Helsingborg broderar på tygbitar, kläder och till och med akvareller.

– Tredimensionella effekter kan man antingen få fram genom att brodera uppochner-stygn med olika nyanser för att få skuggor. Man kan också brodera så att stygnen sticker upp ur tyget, förklarar Kerstin Anderberg.

Elisabet Sjödahl fyller i med brodyr på ett självporträtt hon målat tidigare. Foto: Stefan Lindblom

Egna verk och gemensamma broderier

Runt bordet broderar kvinnorna på sina egna verk, men de har också gemensamma projekt, som ett broderi som de kallar ”Tanter”. Det har skickats runt mellan sju medlemmar som var och en broderat sin del.

– Man kan också kalla det ett vandringsbroderi, säger Marianne Mjöman, 82, som visar upp ett av tantporträtten som hon varit med och broderat.

Fr.v Marianne Mjöman, Eva Edenby och Agneta Jansson visar upp projektet med ”vandringstavlor”. Tavlorna skickas mellan sju deltagare och var och en skall sy en sjundedel på tavlan. Sedan får man se slutresultatet Foto: Stefan Lindblom
Ett gemensamt broderiprojekt som nu är färdigt granskas av fr.v: Eva Edenby, Agneta Jansson och Rosemarie Hallqvist. Foto: Stefan Lindblom

Runt långbordet den här söndagen sitter Britta Webb, 76. Hon broderar en dagbok på ett flera meter långt och cirka 20 centimeter brett tygstycke.

– Varje tygstycke täcker ett år. Där skriver jag en form av dagbok med text och bilder om lite av vad jag upplevt under varje månad. Det kan vara djur jag sett när jag varit ute med hunden, hur vädret varit eller om jag har gjort utflykter, säger hon.

Britta Webb håller på att brodera en ”lång dagbok”. Foto: Stefan Lindblom

Hennes bror har sedan hjälpt henne med att konstruera en hållare så att hon enkelt kan rulla upp broderiet och sätta upp det på väggen.

– Det ser ut ungefär som torarullarna, säger hon. Den första årsdagboken jag gjorde blev 6,5 meter lång. Årets är redan längre. Jag har dem på väggen där hemma. Det är kul att snurra på dem och gå tillbaka och se vad som hände i till exempel april 2023.

Britta Webbs broderade dagböcker blir långa. Foto: Stefan Lindblom

Berättande broderi

– Det du gör kan man kalla berättande broderi, kommenterar Kerstin Anderberg. Det är en populär form av broderi. Jag har själv gjort ett berättande broderi om Ramlösa brunns historia från 1349 fram till i dag.

Alla kurdeltagare ska bära egenbroderade namnskyltar. Foto: Stefan Lindblom

Längre bort vid bordet träffar vi Kristina Jernmark, 70, som broderar en detalj på en gardinkappa.

– Förlagan är faktiskt en av mina barnbarns teckningar, berättar hon. Jag har gjort om det till ett mönster. Tidigare har jag broderat deras teckningar på kuddar som de sedan fått. De tycker det är jättekul.

Lisbeth Rösvik, Ulla Pieterek och Eva Edenby jobbar intensivt. Foto: Stefan Lindblom

Gemensamt för täcklorna är att de har ett konstnärligt intresse. En del av dem har tidigare arbetet med textil och design, men de flesta har bara tyckt om att teckna eller måla.

Nu gör de det med nål och tråd och det är bara fantasin som sätter gränserna.

– Det är svårare att ”måla” med nål och tråd, men det ligger ändå närmare för oss kvinnor, säger Ulla Lundberg, 71. Vi har alla mammor eller mormödrar som sytt, stickat eller broderat.

Gunilla Rasmusson visar stolt sin jeansväst med broderi på ryggen. Foto: Stefan Lindblom

Dekorerar kläder med broderi

Att piffa upp gamla kläder genom att brodera på dem är ett populärt inslag i täcklornas verksamhet. Gunilla Rasmusson, 82, som är en av de nyaste medlemmarna i föreningen, gör sina gamla kläder till helt unika plagg med sina dekorativa broderier.

Elisabeth Sjödahl, 73, som är utbildad textillärare och som arbetade mycket med textilkonst på 70-talet, broderar gärna på tavlor.

Elisabeth Sjödahl med sitt självporträtt. Foto: Stefan Lindblom

– Jag målade tidigare abstrakt konst. Broderiet har kommit in senare i mitt liv, berättar hon.

Det var då hon valde att gå med i Täcklebo Broderiakademi och bli en av täcklorna i Helsingborg.

– Det jag tycker om är att det är fritt skapande. Föreningen är ett bra forum. Här träffas man, utbyter idéer och utvecklas i broderandet.

Kristina Jernmark broderar färgglatt. Foto: Stefan Lindblom

Broderar ihop två gånger i månaden

Täcklorna i Helsingborg träffas två gånger i månaden. Medelåldern på medlemmarna är relativt hög och de är bara kvinnor.

– Män är naturligtvis välkomna, men män som broderar är i regel redan etablerade konstnärer och de har tyvärr inget intresse av att gå med i en förening, säger Kerstin Anderberg.

Täcklorna i Helsingborg. Foto: Stefan Lindblom

Även om de flesta medlemmarna har uppnått pensionsåldern tycker hon ändå att hon märker ett ökande intresse för broderi bland yngre.

– Vi har några medlemmar som fortfarande yrkesarbetar och därför har vi i regel våra träffar på helgerna, säger Kerstin Anderberg.

Ulla Pieterek skall reparera det slitna handtaget på hennes broderade väska. Foto: Stefan Lindblom
Rosmarie Hallqvist broderar en liten igelkott. Foto: Stefan Lindblom
Kristina Jernmark lappar ett par slitna jeans. Foto: Stefan Lindblom

Broderiakademien

  • Täcklebo Broderiakademi grundades av textilkonstnären Elsa Agélii på 1990-talet. Syftet var att främja broderiet som konstnärligt uttrycksmedel, öka kunskapen om broderiets traditioner och få ut kunskapen till allmänheten.
  • Det är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Elsa Agélii blev föreningens första ordförande och är i dag hedersordförande. Den har fått sitt namn efter en ort i Bohushlän strax norr om Munkedal.
  • I dag är man cirka 1 000 medlemmar runt om i Sverige och ett femtiotal lokalföreningar. Täcklorna i Helsingborg är en av dem.
  • Täcklebo Broderiakademi delar årligen ut ett stipendium till en student som har utmärkt sig inom broderandet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top