10-åriga Carl gör succé med sina boktips: “Böcker har alltid betytt mycket för mig”

Det började med ett boktips på Instagram som Carl Blomqvist och hans pappa spelade in själva. Nu tipsar 10-åringen om böcker i TV4:s morgonsoffa istället. Och i höstas träffade han skolminister Lotta Edholm och representerade TV4 på Bokmässan i Göteborg.

Få har väl kunnat undgå att höra talas om den unge bokslukaren Carl Blomqvist.

Det senaste året har han blivit känd för sina intressanta boktips för barn och ungdomar.

– Böcker har alltid betytt mycket för mig. Jag har alltid två böcker på gång samtidigt. På morgnarna läser jag helst en faktabok, säger Carl.

Carl Blomqvist

Ålder: 10 år.
Familj: Mamma Cecilia, 34, och pappa Fredrik, 37.
Bor: I villa i Mariefred.
Gör: Studerande, boktipsare i TV4:s Nyhetsmorgon.

Nyligen läste han Anders Hansens böcker om hur vår hjärna fungerar och när de pratade om pengar i skolan blev han inspirerad att läsa journalisten Andreas Cervenkas bok ”Vad är pengar?”.

– När jag kommer hem från skolan läser jag gärna något lättare, som Vera Svenssons ”Dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster”.

Carl läser hellre än att sitta framför datorn

Carl är en ovanlig 10-åring då han hellre läser en bok än sitter vid en datorskärm eller med en mobiltelefon. Läsintresset väcktes tidigt. Det började med att hans mamma Cecilia blev svårt sjuk i den neurologiska sjukdomen ME som kännetecknas av extrem fysisk och mental utmattning som inte går att vila bort.

– Mina symtom förvärrades tyvärr när Carl var omkring ett halvår gammal, ­berättar Cecilia Blomqvist.

Då hon och Carls pappa Fredrik inte kunde hitta på aktiviteter som andra småbarnsföräldrar blev böckerna deras gemensamma nöje.

– Jag brukade ligga i soffan hos mamma och hon läste böcker för mig. Vi hittade även på små historier tillsammans, berättar Carl.

Uppmuntra till läsning

Carls pappa Fredrik är läromedelsförfattare, som skrivit romanen ”Lust och fägring” och som håller på att skriva ”Morden i Mariefred” – en ­serie deckarböcker.

– Det är klart att Carl blivit inspirerad av oss. Vi har inte tvingat honom att läsa, det är ett intresse han själv har utvecklat, men givetvis har vi uppmuntrat honom.

Fantasyserien Pax en storfavorit för Carl.

Redan som 5-åring kunde Carl läsa enklare meningar. När han var 8 läste han Ingela Korsells och Åsa Larssons ”Pax”, en serie fantasyböcker som utspelar sig i Mariefred, vilket öppnade en ny värld.

– Gud vad bra de böckerna är, säger han. Ingela och Åsa skriver bra, humoristiskt och böckerna är sjukt spännande. Det är extra kul att de utspelar sig i Mariefred där vi bor.

Carl läste de tio böckerna två gånger och var på väg att läsa dem en tredje gång. 

– Carl kände sig inte klar med dem. Då kom han på att han kunde tipsa andra om läsupplevelsen. Bra idé, sa jag. Du kan låna mitt Instagram, berättar Fredrik.

Började tipsa om böcker på Instagram – och i direktsänd tv

Carl skrev ett boktips­manus som hans pappa hjälpte honom att filma och sedan lade de ut det. Det gjorde sådan succé att de spelade in fler. Carl berättar att barn på hans skola och även i andra städer kom fram och berättade att de sett dem.

Carl är numera en van tv-stjärna. Här gästar han Tilde de Paula och Axel Pileby i Efter fem, i TV4. Foto: TV4

På Barnkulturdagarna i Mariefred i maj förra året boktipsade Carl live från Rådhustorget, vilket uppmärksammades av SVT. TV4 hörde av sig och frågade om han ville ingå i den unga bokpanelen i ”Nyhetsmorgon”.

– Det är roligt. Jag gillar direktsändning för det är en speciell känsla i studion då. Och så är det kul att sprida läspepp. Jag försöker tipsa om tre böcker som jag har läst, en för killar, en för tjejer och en för lite yngre barn.

Böcker för yngre läsare och till exempel hästböcker som främst intresserar tjejer lånar han på biblioteket. När han läste Sofie Sarenbrants bok ”En vän för livet” gav det honom en aha-upplevelse.

Pappa Fredrik har alltid uppmuntrat Carls läsintresse men har aldrig tvingat honom att läsa. Som liten läste han ofta böcker eller fantiserade ihop historier tillsammans med mamma Cecilia. Foto: Fredrik Blomqvist

– Det handlar om en tjej som är lite utanför och har det svårt i skolan. Det var något jag själv aldrig upplevt och boken gjorde att jag kan förstå hur det känns.

I höstas bjöds Carl in till ”Talkshow i P1” i Sveriges Radio för att prata om hur man kan öka barns läsande med författaren Niklas Natt och Dag. I september blev han och hans pappa dessutom inbjudna till ett möte med skolminister Lotta Edholm som ville höra hans recept för att motverka läskrisen hos unga. Till mötet tog Carl med några böcker, bland annat Anders Hansens ”Skärmhjärna”.

– Det är för mycket skärmar omkring oss idag. Jag sa till Lotta att det behövs bra tillgång till böcker på alla skolbibliotek och att de ska ha utbildad personal. Dess­utom behöver man ha läsro. Det går inte att läsa om det är för mycket störande ljud.

Intresset smittar av sig

Carl märker att hans intresse sprider sig. Han har en klasskamrat som han byter lästips med. Nyligen gick han med i en bokcirkel för 10-12-åringar.

Men allt är inte böcker och läsning i Carls värld.

Carl intervjuar bokaktuella Carina Bergfeldt som om han inte gjort något annat! Foto: Fredrik Blomqvist

– Jag älskar att cykla runt och umgås med kompisar och jag tycker om att spela teater. Jag har börjat i Calle Flygares Teaterskola.

Dessutom har han börjat göra intervjuer med kändisar som läggs ut på hans Youtubekanal, bland andra programledaren Fredrik Wikingsson.

Snart kan Carl, liksom sin pappa, titulera sig författare. Fredrik säger:

– Tre av berättelserna vi fantiserade ihop i soffan har han och jag skrivit ner.

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Här hittar du Carls bokintervjuer

  • instagram.com/forfattarfredrik
  • https://www.youtube.com/@Carl.Blomqvist
  • tiktok.com/@carl.f.blomqvist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top