Tetiana flydde från kriget i Ukraina: ”Att få jobb var som en julklapp”

För drygt ett år sedan flydde 37-åriga Tetiana Khomenko sitt hemland Ukraina. Då trodde hon att kriget snart skulle vara över. Idag håller Tetiana på att etablera ett nytt liv i Sverige, med nytt jobb, nya vänner, en hel del “fika” – och hon lär sig svenska med hjälp av “Bonusfamiljen”.

Du fick jobbet! Det är många som skulle bli överlyckliga över ett sådant besked, men frågan är om inte 37-åriga Tetiana Khomenko ändå kunde fira lite extra. På mindre än ett år hade hon gått från att ha sovit i tunnelbanan i Kiev, till ett jobb som revisor i Stockholm på det globala konsultbolaget PwC.

 – Ja, jag är såklart mycket glad, säger Tetiana till Icakuriren. Nu kan jag starta om mitt liv på riktigt. Det var som en tidig julklapp.

Tetiana Khomenko

Ålder: 37 år.
Familj: Mamma och pappa som bor kvar i Ukraina.
Bor: I Farsta utanför Stockholm, i en sovsal.
Yrke: Revisor.
Aktuell: En av många ukrainare som fått arbete i Sverige med hjälp av Ukrainian Professional Support Center, initierat av
Beredskapslyftet.

Tetiana kom till Sverige i mars 2022. Som så många andra hoppades hon att vistelsen i Sverige skulle bli tillfällig. Några veckor, ett par månader som högst.

 – Vi trodde ju alla att kriget skulle ta slut snart, säger hon.

Under tre veckor bodde Tetiana i tunnelbanan i Kiev om nätterna, innan hon flydde till Sverige.

Efter tre veckor i tunnelbanan i Kiev, där hon sov på golvet medan bomberna föll i huvudstaden, beslöt hon sig för att fly. Tetiana packade en ryggsäck med det nödvändigaste, lämnade sitt – fram till kriget – obekymrade liv och hoppade på ett tåg mot Polen. Ukrainska vänner i Malmö hjälpte henne med en flygbiljett därifrån och öppnade sitt hem.

Flydde kriget efter att ha bott i tunnelbanan

– Det är aldrig ett enkelt beslut att lämna sitt hemland, säger hon. Samtidigt har många jag känner dött i kriget.

– Mina föräldrar bor kvar, men de är på en relativt skyddad plats i centrala Ukraina.

Vännerna i Malmö fick snart huset fullt med egna släktingar och Tetiana kontaktade Migrationsverket för att få hjälp. Hon fick boende i Stockholm och Tetiana beslöt sig snabbt för två saker: att hitta ett jobb och att lära sig svenska. Via en svenskkurs på Kursverksamheten kom hon i kontakt med Ukrainian Professional Support Center, en del av Beredskapslyftet, som ska hjälpa ukrainska flyktingar att matchas med rätt jobb.

Fått jobb som revisor

Tetiana fick först arbete på Arlanda som flygplatsvärdinna under sex månader, men eftersom Tetiana visst att det var ett temporärt jobb fortsatte hon att leta.

 – Jag fick så mycket hjälp av supportcentret. Jag fick en mentor, hjälp att uppdatera mitt cv och min profil på ­linkedin, samt skriva följebrev.

Men Ukrainian Professional Support Center ordnade också arbetsplatsträffar med flera stora företag, och det var där Tetiana fick napp. Hon är utbildad revisor med över tio års erfarenhet och matchen blev perfekt – hon är nu fast anställd på PwC. 

Idag bor Tetiana i en sovsal i Farsta. Innan hon kan hitta en egen bostad behöver hon ett svenskt personnummer.

Vill lämna sovsalen

Nästa mål är att hitta en egen bostad, men utan personnummer är det inte lätt. Ukrainare får uppehålls­tillstånd enligt massflykts­direktivet och blir inte folkbokförda i Sverige. Därför kan de inte få ett svenskt ­personnummer eller läsa på SFI. Tetiana lär sig nu svenska på egen hand tillsammans med en coach, och för att ha varit ett år i Sverige pratar hon redan en mycket bra svenska.

 – Åh, det är svårt med vissa uttal, suckar hon. Och er svenska språkmelodi…

En av vägarna till svenska språket får hon genom tv-serien ”Bonusfamiljen”. ”Den är mycket intressant”, kommenterar Tetiana. För övrigt har hon anammat den trevliga svenska traditionen ”att fika” och hon gillar också ordet ”lagom”.

 – Det stämmer överens med min syn på livet.

Imponerad av museer och natur

På fritiden blir det mycket jobb. Eftersom hon ännu inte kan flytande svenska, använder hon helgerna för att hänga med och vara i framkant på jobbet.

 – Annars tycker jag om att promenera runt i Stockholm och titta på museer. Mest ­imponerad är jag av Vasamuseet och Skansen. Men jag uppskattar också den svenska naturen och sjöarna.

Vad som händer framöver är omöjligt att veta.

 – Det är svårt prata om framtiden, jag älskar ju mitt hemland och vill att allt ska bli bra. Samtidigt har jag ju startat ett nytt liv i Sverige.

Tetiana understryker att hon är väldigt tacksam mot svenskarna som tagit emot henne så väl och som stödjer hela det ukrainska folket på olika vis. Hon rekommenderar också Ukranian Professional Support Center till alla ukrainska vänner som letar arbete.

 – Det här året har känts både väldigt långt och ­samtidigt kort. Det är nästan overkligt att jag för inte så länge sedan hade ett normalt lyckligt liv med många vänner och arbete i Kiev. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top