Expertens råd: Så säger du nej till energitjuven – och då ska du bryta kontakten helt

Känslor smittar snabbare än en förkylning. Så hur tacklar man de där negativa typerna med en trist förmåga att suga musten ur sin omgivning? Beteendevetaren Lena Skogholm nystar i begreppet energitjuvar och hur man hanterar problemet.

Glädjedödare, energitjuvar ­eller rätt och slätt svarta slukhål. Lite så kan de kännas, de där människorna som oavbrutet pratar på om sig själva och öser sin oro och olust över andra.

– En god relation handlar om samspel och givande och tagande. Någon som bara pratar om sig själv, tar allt syre och kidnappar samtalet tar mycket energi, säger Lena Skogholm, beteendevetare som föreläser om hjärnsmart bemötande.

Lena Skogholm, beteendevetare, menar att man måste markera mot energitjuven: ”Sök nya kontakter istället.” Foto: Sara Appelgren

Enligt Lena Skogholm finns energitjuvarna överallt, i familjen, bland vännerna och på jobbet.

– Om man har med en energi­tjuv att göra saknas det här samspelet. Istället för att bli behandlad med respekt blir man kritiserad, nonchalerad och osynliggjord, vilket leder till att man blir trött, förvirrad och ledsen och tappar sin självkänsla på sikt.

Ser det negativa i allt

Energitjuvarnas taktik ­varierar. Somliga delar ut små nålstick och kritiska negativa kommentarer, som att undra om du verkligen tycker att du passar i din nya frisyr eller den nyinköpta klänningen: ”Är den inte lite för stormönstrad?” Medan andra brakar fram, diskussions­lystna aggressiva typer som aldrig ger sig när ni diskuterar något. En del har offerkoftan på, tycker synd om sig själva och söker empati. Det är så klart något som vi alla gör av och till, men en energitjuv är en person som sätter detta beteende i system. Inom psykologin talar man om projektion, vilket innebär att någon avlastar sina olustkänslor på andra för att må bättre.

 – Ibland mår vi alla dåligt och måste få prata om våra problem men här handlar det om människor som fastnat i ett gnälldike och som bara ser det negativa i allt. Jag tror inte alls att det här beteendet är medvetet, tvärtom är de omedvetna om vad ­deras beteende orsakar andra, säger Lena Skogholm.

Lyssna till hur du mår efter att ha umgåtts

Att ha en energitjuv i sitt kontaktnät är minst sagt krävande. Speciellt som det kanske handlar om en nära vän eller någon du träffar ofta. Energitjuvar behöver inte vara uppenbart jobbiga personer. Det kan lika gärna handla om en trevlig och glad individ som du till en början gillar. 

– Bästa sättet att upptäcka en energitjuv är att lyssna på hur du själv mår, säger Lena Skogholm. 

Så känner du igen en glädjedödare

  • De gnäller. Klagar och oroar sig över det mesta, stort som smått.
  • De har offerkoftan på. De tycker synd om sig själva och ser sig själva som offer.
  • De skuldbelägger dig och ger dig dåligt samvete.
  • De vill bestämma. Har alltid rätt och vill ha sista ordet. Gör motstånd vid minsta lilla önskan. Är motvalls, konstrar och är allmänt negativa.
  • De vill vara i centrum. Är självcentrerade och använder andra som lyssnare och ”jagstödjare”. Intresserar sig sällan för hur du har det eller vad du tycker.
  • De trycker ner. Förminskar och förnedrar dig. Kommer med vassa pikar och negativa kritiska kommentarer.
  • De negligerar andra. Använder tystnad som maktmedel och behandlar dig som luft. Du blir varken sedd eller förstådd. När du berättar något får du inga följdfrågor.

Visa att du inte tillåter beteendet

Känner du dig trött eller mår dåligt när du umgåtts med en person? Verkar personen lyssna på dig eller är det någon du känner dig kränkt av eller får dåligt samvete av?

– Ett bra sätt att markera är att ställa enkla frågor: ”Vad menar du med det?” eller ”Varför säger du så?”, lugnt och sansat, visa att du inte tillåter beteendet. Handlar det om någon du måste ha kontakt med, till exempel en släkting, kan du minimera kontakten, säger Lena Skogholm.


LÄS ÄVEN: Lotta bröt kontakten: ”Min mamma såg alltid fel hos mig”


Att distansera sig från ­den som ständigt stjäl din energi är sunt. Genom att bejaka oss själva och ta avstånd från människor som inte vill oss väl får vi kraft och kan leva med större entusiasm och glädje, menar Lena­ Skogholm.

– Sök nya kontakter om du är rädd för att bli ensam, engagera dig i en bokcirkel, lär dig odla, sticka, gör något du blir glad av. Tänk över hur du vill se dig själv om fem år. Vill du vara med människor som gör dig glad och ger energi, eller någon som fastnat i gnälldiket och stjäl din energi.

Expertens tips: Så hanterar du situationen

1. Problemet ligger inte hos dig

Det gäller att lära sig att känna igen och genomskåda beteendet och förstå att problemet inte ligger hos dig. Då blir det lättare att slå ifrån sig och försöka vara likgiltig.

2. Det här kan du säga

När personen börjar mala om sina bekymmer kan du kontra med att säga ”Vad tråkigt, jag hoppas att det blir bättre snart.”

3. Gör dig mentalt oåtkomlig

Lär dig att lyssna utan att ryckas med. Tillåt dig att få vara lite egoistisk.

4. Dela inte med dig till energitjuvarna

Sluta dela med dig av det som händer i ditt liv, spara det till någon som kan uppskatta och ge respons. Och som blir glad för din skull.

5. Våga markera

Det är inte alltid lätt, men det enda sättet att avbryta energitjuvens makt är att sätta gränser. Bemöt sårande eller dumma saker genom att markera avstånd vänligt och sansat genom att säga ”Vi ser det inte på samma sätt” eller ”Nu förstår jag faktiskt inte riktigt hur du menar”.  

6. Träffas mindre

Fokusera på din egen glädje. Skapa avstånd och se till att ni träffas mindre. 

7. Bryt kontakten om inget fungerar

Fungerar inga av dessa råd så bryt kontakten. Lägg ingen energi på energitjuvarna. Hitta personer som får dig att må bra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top