Jennifer: ”Min svåger säger rasistiska saker inför barnen”

Vår relationsexpert Ingemar Gens svarar på dina frågor om vänskap, kärlek eller familjeliv.

Fråga: Vi har aldrig haft någon nära relation till min svåger och hans fru, men det har ändå fungerat bra att träffas på släktkalas, jular och midsomrar. Men på senare år har min svåger börjat säga alltmer rasistiska och kvinnoförnedrande saker. Det kan vara svepande genreralliseringar om invandrare, ofta framfört i ett föraktfullt tonfall. Eller så är det sexistiska kommentarer om ”kärringar” eller sexistiska skämt.

Nu tycker jag att det börjar bli svårt att hålla tyst, särskilt när barnen är med. De är allt från fem till 16 år, alltså i en formbar ålder. Jag vill inte att de ska tro att vi håller med honom ens för en sekund.

Men, jag drar mig ändå. Det kommer att bli tråkig stämning och säkert kommer äldre släktingar att ta illa upp. Men jag står inte ut med att han får ta upp rena lögner utan att någon vågar säga emot honom. Så hur ska jag göra? Finns det något sätt att undvika att det blir bråk?

Jennifer P 

Ingemar svarar

Kära Jennifer,

Det är inte särskilt många år sedan som majoriteten av invånarna i vårt land, ja hela västvärlden, såg ner på dem som inte var kaukasiskt vita och det är inte mer än drygt 70 år sedan judar av många sågs som skadedjur och skulle utrotas. Mycket av detta finns fortfarande kvar. Främlingsfientlighet går också ofta hand i hand med en förskräckande kvinnosyn och märkligt är att de här åsikterna ständigt måste ljudligt uttryckas.

Så till slut, det låter som om du nu nått gränsen för vad du står ut med. Du kan ju välja att avstå från de här träffarna, men om inte bör nog din svåger få veta vad du tycker om hans rasistiska och kvinnofientliga åsikter. Kanske kommer det att missnöjt grymtas från de äldre, kanske skapar det misstämning, men den finns ju där redan eller hur? Kanske blir det bråk, kanske blir det inte? Om du inte på något sätt gör motstånd blir hans åsikter med tiden allt mer okej att ventilera runt ert festbord. Men visst kommer du väl få medhåll av några? Jobbigt blir det säkert, men också befriande att äntligen ha sagt sin mening?