Fråga relationsexperten: Hur får jag min fru att förstå att hon är lurad?

"Fattigpensionären" undrar hur han ska få sin fru att förstå att hon blivit lurad med pensionspengarna.

Fråga: Min fru och jag gick på ett sådant där rådgivningsmöte, om hur man skulle sköta om sina pensionspengar. Firman lockade med film, vin och wraps. Det var min fru som fick inbjudan och jag tyckte väl inte det kunde skada att gå dit. Det var ett timslångt föredrag där man informerade om hur man arbetade, hur vinstgivande, effektivt och gratis allting var. Man skulle också förstå att man var en idiot om man inte anlitade dem. Men det var trots det lätt att se igenom alltihopa. Det var verkligen en show för att lura av publiken pensionspengar. Sedan började firman ringa, framförallt till min fru, nästan varje dag och hon hade blivit i stort sett övertygad om hur bra allt var redan när vi var där. Hon har nu gått på ett par rådgivningsmöten och är redo att anförtro dem våra spar- och pensionspengar. Men det är
inte jag. Det är bluff alltihopa. Vi har gemensam ekonomi och båda har tillgång till våra konton. Vi håller på att bli rejält osams för första gången under vårt 45:åriga äktenskap. För det mesta är vi helt tysta, men när vi pratar skäller vi. Ge oss något råd som kan få oss att bli sams igen.

Fattigpensionären

Ingemar Gens svarar: Det är inte alldeles lätt att ge ett sådant råd. Ni har ju båda rätt till era egna pensionspengar och du kan ju inte stoppa din fru om hon vill låta den här firman ta hand om pensionen. Men jag kan verkligen förstå hur frustrerande det är att se igenom upplägget och inte förmå att övertyga hustrun. Som du beskriver det har ni hamnat i var sin skyttegrav där ingen av er lyckas avancera. Det kan ju inte få pågå för då kanske det inte finns någon återvändo, allt för många hårda ord och freden blir till slut omöjlig.

Jag ser två möjligheter, kanske finns det fler? För det första, finns det någon i er bekantskapskrets med god ekonomisk kunskap, som ni båda litar på och som kan ge en ofärgad och ärlig uppfattning om den här typen av rådgivningsfirmor? För att det ska fungera måste ni vara överens om att båda lita på det som då sägs.

Det andra, dystrare sättet är att helt enkelt gå över till separat ekonomi där var och en tar ansvar för sina pengar. Många har ju så, utan att ha hamnat i kris, men det blir en sorts misstroendeförklaring som säkert kommer genomsyra alla delar av ert liv tillsammans.

Så till slut, om det är möjligt, försök få till en vapenvila och ett mindre infekterat samtal. Vädja till att ni alltid förr har lyckats komma överens och att ni borde kunna bli det den här gången också. Lyckas ni komma tillbaka till “speaking terms”, ja då är jag övertygad om att ni löser det här. Men lite bråttom är det förstås, för om det är som du säger kan ju pensionspengarna komma att krympa ordentligt.

Scroll to Top