Disa: Hur ska jag stötta min döende man?

När Disas man fick beskedet att han högst hade ett år kvar att leva, upplevde hon att hon tog beskedet hårdare än honom. Istället för att hon blev stöd till sin man, blev det därför tvärtom.

Hur ska jag stötta min döende man?

Min man har just fått veta att han har en agg­ressiv form av cancer, läkarna ger honom högst ett år kvar att leva. Han är 62 år och jag 36. Vi har tre små förskolebarn och han har också två barn från ett tidigare äktenskap.
Jag tror att jag har tagit beskedet hårdare än han, jag vet att det låter egoistiskt, men jag kan inte förstå hur jag ska klara mig. Han är liksom mitt allt, verkligen, och jag älskar honom fortfarande passionerat.
Nu har det blivit så att han stöttar mig och inte tvärtom, vilket känns helt galet. Jag borde ju göra hans sista tid så härlig det bara går, men jag kan bara inte, utan har i stället blivit tyst och frånvarande.
Jag gråter och gråter när ingen ser och så fort jag hör ordet cancer känns det som om jag ska svimma.Snälla ge mig ett råd, hur jag i stället för att tycka synd om mig själv kan vara min mans stöd den här korta tiden han har kvar.

Disa

Svar:

Vad fruktansvärt det låter, och jag kan verkligen förstå att du inte riktigt orkar vara en klippa i det läge ni befinner er. Men det är klart, samtidigt är det som du säger, det är faktiskt din man som är döende och inte du. Jag vet att du kommer att klara dig, även om det inte känns så nu. Du är ung, har tre barn, så det bara måste finnas ett liv efter katastrofen.
Just nu tror jag att ni måste hitta ett sätt att vara i det här tillsammans och inte fundera så mycket på vem som är mest drabbad – för det är ju förskräckligt för hela familjen. Nu, och under den korta tid som verkar vara kvar, är det viktigt att ni verkligen är nära varandra och det är nog bättre att du gråter tillsammans med din man än i ensamhet. Men inte för länge, tårar och gråt späder bara på sorgen och det är nog viktigt att ni gör er sista tid tillsammans så ljus, eller om du hellre vill, så lite mörk som det är möjligt. Din och familjens närhet, er omtanke, är antagligen det din man vill ha allra mest. Jag tror inte han längtar efter något storstilat utan bara efter så mycket vanlig vardag som möjligt. Försök att ge honom det.

Ingemar Gens