• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är chiafrön värda pengarna?

  Icakurirens nya dietist Anna Hamilton får en fråga om chiafrön som blivit så populära de senaste åren.

  Är chiafrön värda pengarna?
  Trendig chiapudding till frukost – gott och nyttigt men onödigt dyrt? Foto: Björn Tesch

  Fråga Min undran gäller chiafrön. Dessa supernyttiga små frön förekommer i olika recept som bindemedel och näringsboostare. Men hur nyttiga är de egentligen? Jag läste någonstans att man måste krossa fröna eller tugga sönder dem för att komma åt näringen, annars passerar de kroppen och bidrar på sin höjd med slemämnen, precis som linfrön. Vad tycker du? Behöver vi konsumenter lägga pengar på dessa dyra frön från Sydamerika?

  Ann Strömberg

  Dietisten svarar Chiafrön marknadsförs som ett frö med nyttiga fetter och ett högt fiber- och proteininnehåll. I verkligheten innehåller andra frön lika mycket protein som chiafrön och måste, precis som du skriver, tuggas för att vi ska kunna ta upp näringen. Fibermängden är i princip densamma som hos de billigare, hela linfröna. Innehållet av omega-3 fett är däremot högre i chiafrön jämfört med andra frön. 

  Är det värt pengarna, då? Gör vi chiapuddingar med hela frön kan vi lika gärna göra dem på hela linfrön (max 2 matskedar) eller psylliumfrön. Mortlar vi dem ger chiafrön oss ett bra tillskott av omega-3, vilket blir särskilt viktigt för exempelvis vegetarianer som inte äter fisk. Gemene man kan istället satsa sina pengar på just fisk, gärna 2–3 gånger i veckan. 

  Anna Hamilton

  Ställ din fråga till Anna här

   

   

  Anna Hamilton

  Hallå där Anna Hamilton.

  Välkommen till Icakuriren. Vem är du?

  – Jag arbetar som dietist på Länssjukhuset Ryhov och driver en privat mottagning, båda i Jönköping. Jag är född i Stockholm, men flyttade till Småland med min man för några år sedan. På fritiden gillar jag att umgås med familjen, vänner och att odla. Min dröm är att skaffa ett växthus.

  Vad är det bästa med att arbeta som dietist?

  – Att få hjälpa människor att må bättre – det är en stor glädje! Att arbeta inom ett område som är så intressant. Maten påverkar oss mycket, och jag hoppas att nutritionen och maten får ta en större plats i vården – det skulle göra många mindre sjuka.

  Vad har du för matfilosofi?

  – Jag gillar god, enkel mat med färska råvaror – och helst efter säsong. Gärna
  vegetariskt eller fisk.

  Varför är kosten en fråga som engagerar så många just nu?

  – Alla äter, så självklart är det ett ämne alla kan förhålla sig till. Många vill äta hälsosamt, men känner stor osäkerhet eftersom det kommer nya dieter och studier – av varierande kvalitet – hela tiden. Dessutom är det svårt för gemene man att veta vem de ska lita på, det skrivs ju så mycket i tidningar och på sociala medier.

  Vad kommer du att tillföra Icakuriren?

  – Det ska bli kul att svara på läsarnas frågor och ge en nyanserad bild av hur kunskapsläget ser ut. Jag vill vara en lugn, trygg röst bortom de snabba rubrikerna. 

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!