• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det vitaminer för vegetarianer?

  Finns det vitaminer för vegetarianer?

  Fråga:  Min tioåriga dotter vill bli vegetarian. Vad ska jag tänka på? Vilka ämnen är det störst risk att hon missar? Och kan det räcka med att ge henne kompletterande vitamintabletter för vegetarianer som jag har hört talas om?

  Mimmi

  Dietisten svarar: Det går bra för barn att äta vegetariskt. Viktigt är förstås att din dotter tycker om frukt, grönsaker och baljväxter. 

  Protein är sällan något problem. De viktigaste proteinkällorna är mjölkprodukter, soja och andra ärter och bönor. Det är bra om mjölk, filmjölk, yoghurt, keso, kvarg eller ost finns med i en eller flera måltider per dag. Sojadryck, sojayoghurt, sojafärs, sojabitar och tofu är andra viktiga proteinkällor. 

  En kost utan fisk innehåller mindre av omega 3-fettsyror och vitamin D. Fiskens omega 3-fett får ersättas av omega 3 från vegetabiliska fetter rapsolja, linfröolja och valnötter. En tesked linfröolja som dagligt tillskott är bra. Känner du dig osäker på att din dotter får tillräckligt med omega 3 finns omega 3-kapslar för barn. 

  Vitamin D finns i berikade mjölkprodukter och berikat matfett. Många havre- och soja-
  drycker har också tillsatt vitamin D. Under vinterhalvåret kan ett tillskott av vitamin D vara bra. 

  Kött är en viktig järnkälla. För att klara järnbehovet med vegetarisk kost är det bra att äta någon C-vitaminrik frukt eller grönsak i varje måltid.
  C-vitaminet hjälper kroppen att ta upp järn från vegetabilier. 

  Vill du läsa mer om vegetarisk mat till barn finns information på Livsmedelsverkets hemsida slv.se

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!