• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Veterinären: Varför kissar kattungen i sängen?

  Fråga Veterinären: Varför kissar kattungen i sängen?
  Foto: iStock

  Fråga:

  Vi fick vår nya 13 veckor gamla kattunge för en vecka sedan. Sedan dag ett har hon varit renlig och kissat och bajsat i sin låda. 

  Hon leker och sover om dagarna och spinner jättemycket. Hon har sovit inne hos bägge barnen om nätterna i deras sängar. 

  I onsdags tog jag henne till veterinären för hennes första spruta. Torsdag morgon hade hon kissat i vår yngsta dotters säng. På kvällen när vår dotter kelade med henne i sängen kissade katten där igen. Vi tog henne direkt ner i hennes låda. Fredag morgon kissade hon igen i sängen, så vi valde att stänga dörren dit. 

  Självklart tvättade vi säng och sängkläder noga efter varje gång.

  Samma kväll kissade katten även i vår äldsta dotters säng. Lördag morgon samma sak och några timmar senare i en soffa.

  Vad är fel? Kattlådan har varje gång varit ren.

  Förutom veterinärbesöket och sprutan rekommenderade veterinären en ny kost som är till kattungar. Det är den enda ändringen som hänt sedan vi fått vår lilla unge. 

  Tacksam för svar

   

  Veterinären svarar

  För det första bör man utesluta att det är något fysiskt fel på er katt. Katter kan ha flera olika fysiska problem som orsakar den här typen av beteende. Det är viktigt att hon blir noga undersökt hos en veterinär. Detta brukar innebära; en yttre undersökning, ultraljud, urinprov där man tittar efter bakterier, kristaller, epitelceller eller annat avvikande och även i vissa fall blodprov.

  Antingen behandlas sedan katten för det fysiska problemet tillsammans med beteende-
  behandling, eller om man uteslutit allt fysiskt så gör man endast en beteendebehandling. Ibland kan ett beteendeproblem, så som att katten inte är trygg i sitt revir eller som inte är nöjd med sin kattlåda, leda till ett fysiskt problem.

  Sedan behöver ni se över er katts miljö kring kattlådan. Hon har redan gett er en hint om vad hon tycker om, och som kattlådan inte uppfyller. Mjukt, stort, rymligt och lättåtkomligt. Ni behöver köpa en större kattlåda, som är lättåtkomlig, rymlig och riktigt full med mjuk sand. Det är också bra om det finns två kattlådor. 

  Medan katten ska vänja av sig från att kissa i sängen bör ni ha katten borta från sängar under några månader.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!