• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur får jag alla att hjälpa till i jul?

  Hur får jag alla att hjälpa till i jul?

  Min släkt firar alltid jul tillsammans, nästan alltid bjuds vi in till min syster och hennes familj. De bor i ett stort hus och tycker att det är roligt om vi kommer. Tillsammans brukar vi bli 16–18 personer. Det tråkiga är att det är så få som hjälper till. Gästerna kommer och räcker kanske över en liten julblomma, sedan slår de sig ner och förväntar sig att bli servade.
  Jag, min syster och hennes man värmer mat, dukar fram, dukar ut, ställer in i diskmaskinen och fixar kaffe. De andra sitter och pratar och skrattar och räcker på sin höjd över sin tallrik. Jag tycker mycket om min familj och släkt, men det här känns lika irriterande varje gång. Hur kan jag få dem att hjälpa till utan att det blir bråk?
  Alma

  Svar:

  Kära Alma, jag tror att många känner igen sig i din beskrivning av julen. Visst, den är underbar – men för vem? Dilemmat har funnits där lika länge som påbudet att julen ska vara den ultimata familjehögtiden. Alltför många har åkt snålskjuts på andras hårda arbete.
  Kanske kan ni göra så här: Varje julfirare ansvarar för sin del av julmaten. Gör en planering och skriv redan i inbjudan vilken uppgift var och en har. Kanske kan ni börja lite försiktigt första året och sedan trappa upp? Med nästan 20 personer kommer det inte att bli särskilt betungande för var och en.
  Idag kan man ju med fördel förbereda nästan allt och bara värma i mikro på julafton. På det här sättet kommer inte allt att hamna i knät på dig och din syster. Den som till exempel har kaffet som uppgift ska då förstås också se till att det kommer koppar på bordet och att de diskas och ställs tillbaka på hyllan.
  Det skulle inte förvåna mig om även era gäster blir ganska nöjda med nyordningen. Nu får de ju chansen att skryta med sina specialiteter.

  Ingemar Gens

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!