• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur kan jag hjälpa min vuxna son?

  Hur kan jag hjälpa min vuxna son?

  Jag är en kvinna som snart ska fylla 70 år. Är änka sedan 20 år, med två vuxna söner 52 och 48 år, båda frånskilda. Den äldre och jag har svårt att samsas. Han har haft mycket krångel i sina förhållanden och har två vuxna barn och barnbarn.
  För några år sedan träffade han en ny kvinna med två barn. Det började bra, men hon hade stora krav på min son, och till slut flyttade hon och barnen till en egen lägenhet. Nu umgås de ibland, men det är nästan aldrig bra.
  Allt det här häver han ut sig till mig. Han är oftast irriterad och säger saker som: "jävla kärring och ni är likadana allihop".
  Jag är hjärtligt trött på det här. Jag försöker stötta och hjälpa till när jag kan, och när vi har det litet bättre känns det mycket bra. Så helt hopplöst är det inte, men varför blir det så ofta fel?
  BP

  Svar:

  Man kan inte förändra andra – bara sig själv. Det är en "sanning" som har visat sig svår att motbevisa. Ett framgångsrecept är att göra mer av det som fungerar och mindre av det som inte går så bra.
  Du säger i ditt brev att det inte alltid är dåligt utan ibland har ni det väldigt bra.
  Nästa gång det blir så där hemskt, fundera på vad du sa och gjorde den gången. Försök låta bli att säga och göra så nästa gång ni träffas. Fundera på vad som är annorlunda när ni "har det litet bättre och det känns mycket bra". Försök göra så varje gång ni träffas.
  Kanske ska du inte vara fullt så engagerad i din sons förhållande med sitt ex utan låta honom sköta det mer på egen hand? Klassiska fällor är nämligen att ge råd som inte är efterfrågade och att kritisera. Jag tror att det var fotbollscoachen Pia Sundhage som sa: "För att kunna kritisera en gång måste man ha berömt nio gånger innan."
  Din son kommer snart märka hur du anstränger dig och kommer alla gånger reagera med att göra det också. Ni kommer inte alltid ha det perfekt, men det borde gå att komma till att de allra flesta stunderna ska "kännas mycket bra". Mer kan man inte begära.

  Ingemar Gens

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!