• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför snorar och fryser min kanin?

  Varför snorar och fryser min kanin?

  Min kanin Gnage snorar och ''fnyser'' då och då. När han snorar och fnyser ställer han sig upp och försöcker tvätta sig men har ingen kontrol för att han skakar, och efter att fnyssningarna har slutat tvättar han sig. Snor har han hela tiden och fnyssningarna håller på lite olika men oftast ca 1-20 sekunder. Han är 8 år och mår bra, han har dock opererat sig 2-3 gånger men han är pig både förre och efter fnyssningarna. Vill höra om ni har något tips eller funderingar. Jag är väldigt tacksam för svar, vill att det ska lugna sig.

  Mvh/ Kelly Lundgren med Gnage.

  Svar:

  Hej Kelly!

  Det låter som att din kanin kan ha drabbats av snuva. Tyvärr kan kaninsnuvor bli väldigt besvärliga då de oftast är orsakade av bakterier och har en tendens att bli kroniska och svår behandlade. Vad som ytterligare kan komplicera saken är att kaniner bara kan andas genom nosen. Blir båda näsborrarna tilltäppta av sekret, kan de inte öppna munnen och andas genom den. Det är mao risk att kaninen kvävs.

  Jag tycker du ska ta din kanin till veterinären, man bör förutom att lyssna på lungorna noga, ta en bakterieodling från näshålan och se om det går att odla fram den sjukdomsframkallande bakterien.

  Hoppas det går bra!

   

  Marianne Tornvall, legitimerad veterinär

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!