Hej!

Jag misstänker att du menar det antiinflammatoriska smärtstillande läkemedlet Onsior. Det är ett ganska vanligt preparat vid exempelvis artros och är bland annat ett tänkbart alternativ för hundar med lite känslig mage då det är något snällare mot magen. Dock är det tyvärr så att alla antiinflammatoriska läkemedel kan vara lite tuffa mot magen och bland annat ge magkatarr och magtarminflammation hos somliga. Håll därför alltid noga koll på eventuella magtarmbesvär och kontakta isåfall din egen veterinär.

Hur länge hunden medicineras avgörs från fall till fall. Det beror på många faktorer. Långvarig medicinering kan dock belasta kroppen och bör därför följas upp med återbesök och koll av somliga blodvärden med jämna mellanrum. Det är något du ska diskutera mer i detalj med din egen veterinär.
Givetvis är en så låg medicindos som möjligt önskvärd, men det är inte alltid möjligt att hålla en hund smärtfri såvida den inte står på livslång medicinsk behandling. Vissa hundar kan dessutom behöva en kombination av olika mediciner för att må bäst möjligt. Prioritet nummer ett är alltså att öka hundens livskvalitet bäst möjligt, bland annat genom att hålla den så smärtfri som möjligt.

Ofta förbättras behandlingsresultatet om man utöver medicin dessutom anpassar hundens vardag på olika vis. Det kan innebära viktnedgång, foder anpassat för ledernas behov, kosttillskott som stödjer lederna och förändrade motionsvanor. En hund med artros behöver motion och bibehållen rörlighet i kroppen för att må bra, men det gäller att hitta motionsformer som är så skonsamma som möjligt och hitta en lagom intensitetsnivå för hunden. Massage, stretching och andra former av sjukgymnastik kan dessutom vara mycket positivt. Vissa hundar gynnas även av specialtäcken och olika varianter av ledstöd.

Som du hör finns det ofta mycket att diskutera och testa för att hitta den bästa lösningen för din hund. Har du frågor om din hunds behandling ska du därför kontakta din egen veterinär. Sannolikt vore det bra med ett återbesök efter en viss tids behandling för att bedöma behandlingens effekt och göra eventuella justeringar.

Lycka till!

 

Anna Olverling, legitimerad veterinär