Ärver halvbröder min dotter?

Ärver halvbröder min dotter? Min dotter håller på att köpa brf lägenhet i Sthlm. Kontantinsats ska ju vara minst 25 %. Jag har varit ensamstående...

Ärver halvbröder min dotter?

Min dotter håller på att köpa brf lägenhet i Sthlm. Kontantinsats ska ju vara minst 25 %. Jag har varit ensamstående med henne hela hennes liv. Idag är hon 36 år. Hennes far, 63 år,  figurerade väldigt lite men har blivit lite bättre sedan hon blev vuxen och bor i Sthlm där även han bor. Hon har även 2 halvbröder, dvs samma pappa.
 
Han har köpt varsin brf lgh i Sthlm åt sina 2 pojkar. Han vägrar hjälpa till med medel till kontantinsats över huvud taget till vår dotter. Han är rätt välbärgad. Jag har skramlat ihop och även tagit lån för att få ihop till insatsen. Hon och jag har upprättat ett skuldebrev oss emellan där jag naturligtvis under rubriken “Återbetalning” angivit att jag vill  ha tillbaka “mina” pengar” – om jag lever – när hon avlider. Hennes far – och inte heller hennes halvbröder – ska absolut inte kunna ha någonting med lgh eller kontantinsatsen att göra om hon skull avlida
 
Om nu hon skulle avlida (hemska tanke) vill vi ju inte att han ska ha arvsrätt till lägenheten. Ärver halvbröder?   Är hon gift ska väl skulden till mig betalas av maken. Förutsätter att inga bröstarvingar finns.
Om jag lever skall  lgh tillfalla mig – om inte jag lever har hon en guddotter som ska ärva. Hur skriver hon i dagsläget?
Mycket ledsen dotter

Svar:

Vi uppfattar formuleringen i frågan som att dottern är gift.
Om dottern skulle dö, utan att ha skrivit något testamente, ärver hennes make henne med s k fri förfoganderätt, vilket innebär att han får disponera tillgångarna, men inte testamentera bort dem. När maken går bort har dotterns mor och far efterarvsrätt och om någon av dem inte är i livet har syskon efterarvsrätt. Efterarvsrätt innebär att de har rätt till en andel i dödsboet efter maken.
 
Skulle det inte finnas någon make och inte någon bröstarvinge och inget testamente, ärver föräldrarna (eller syskon om någon av föräldrarna inte är i livet).
 
För att undvika att fadern/halvbröderna får något arv bör dottern skriva ett testamente. I testamentet ska det förordnas att om modern lever ska hon ärva lägenheten (och därmed även ta över sin fordran på dödsboet). Om modern inte är i livet ska lägenheten istället tillfalla guddottern. Dottern bör också förordna om övriga tillgångar i boet, t ex att de ska gå till maken med full äganderätt, eller att de ska gå till guddottern eller någon annan.
 
Vi rekommenderar att ni kontaktar en jurist som kan hjälpa till med formuleringarna för att säkerställa att testamentet får den utformning och den effekt som dottern vill ha.”
 
Advokat Mia Wiss/Barncancerfonden

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top