ANNONS
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ipren till hund?

  Ipren till hund?

  Hej,

  Min jakthund har stukat sitt framben och verkar ha lite ont. Han håller benet lyft och vill inte riktigt stödja på det.
  Kan man ge Ipren halv tablett som smärtstillande antiinflamatoriskt till en hund?

  Mvh,

  Jenny

  Svar:

  Hej!

  Om din hund har skadat sig eller överansträngt sig vid jakt bör du dels låta hunden vila och dels boka en tid hos din veterinär.

  Om smärtan kom akut efter ett trauma och du ex. hittar en svullnad kan det hjälpa att kyla det skadade området. Titta även noga efter sår, kloskador etc som kan förklara hältan. Ibland kan en avlastande linda vara till hjälp vid ex. stukningar, men lägg inte någon linda om du inte vet hur man gör på korrekt vis eftersom du annars kan riskera att stasa benet.

  Risken finns dock att din hunds hälta beror på en mer allvarlig skada i benet, eller att din hund har underliggande förslitningar. Artroser är vanligt hos medelålders till äldre hundar. En veterinär brukar kunna hitta ömheter du själv har svårt att lokalisera och med hjälp av en undersökning och ev röntgen kan man ta ställning till vilken typ av behandling hunden behöver. Det kan röra sig om antiinflammatorisk smärtstillande medicin (för hund!), fodertillskott med ex. glukosaminer, specialfoder för lederna, sjukgymnastik mm. Behandlingen beror på den bakomliggande orsaken och besvärens omfattning.

  Generellt bör du helt och hållet undvika att ge din hund smärtstillande läkemedel gjorda för människor. Flera av dessa smärtstillande preparaten är direkt giftiga för hund redan i låga doser (kan ex. ge magsår, blodiga tarminflammationer, skador på lever och njurar och i värsta fall orsaka hundens död). Somliga kan man förvisso ge (ex. Magnecyl), men då endast som akut nödlösning i en dos som beräknas för just din hund i samråd med veterinär när särskilda skäl finns (ex. om man måste transporteras långt med en hund som har ont innan man kan uppsöka veterinär).

  Hundar har egna typer av smärtstillande läkemedel. Dessa är receptbelagda och kan inte ersättas av läkemedel gjorde för människa eftersom våra kroppar fungerar olika.

  Hoppas mitt svar var till nytta!

  Anna Olverling Legitimerad Veterinär

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!