• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför är min katt hängig?

  Varför är min katt hängig?

  Hej!

  Min ena katt, en Ragdoll på 1,5 år, har varit hos veterinär. Jag sökte för symptomen feber och hängighet. Väl där tog de blodprov som visade ett lågt antal vita blodkroppar. Katten lades in och fick dropp och antibiotika då man anade en virusinfektion. Febern gav med sig och hon är nu hemma med gott allmäntillstånd. Idag, en vecka senare, har katten varit på återbesök och de vita blodkropparna har minskat ytterligare. Veterinärerna ställer sig frågande till vad detta kan bero på då hon som sagt verkar må bra i övrigt.

  Felin leukemi och FIV är uteslutna genom blodprovsanalys. Hon har ultraljudats, och där såg man inget konstigt. Jag funderar nu på FIP, men känner att avsaknad av andra symptom gör det svårt att veta om det verkligen kan vara detta. Veterinären tyckte att hon, så länge hon mår bra i övrigt, ska komma tillbaka om två veckor och göra om blodprovet för att se om det skett någon förändring med de vita blodkropparna.

  Någon idé om vad det kan vara som spökar?

  Vänligen,

  Maile

  Svar:

  Hej Maile!

  Jag tycker att veterinären är på rätt spår med att ta nya prover om ett par veckor eftersom din katt mår allmänt bra igen. Hade katten haft en pågående infektion  som förklarar provsvaren så hade den sannolikt inte blivit så mycket friskare på denna tiden. Det kan vara klokt att inte lita blint på blodprovsmaskinens resultat utan även göra en sk. diff.räkning. Man räknar då de vita blodkropparna manuellt och får samtidigt chansen att se hur cellerna ser ut i mikroskop. Ibland kan det ge en bättre och mer reell bild av kattens tillstånd.

  Vad skönt att din katt var negativ för FIV/FeLV! FIP kan givetvis inte uteslutas helt, men var uppmärksam på att det inte finns något blodprov där man testar direkt för FIP, utan endast för viruset som sedan i vissa katter kan mutera till FIP (magviruset felin corona - som är vanligt förekommande). FIP är en dödlig sjukdom och katten blir ofta mycket sjuk i ung ålder.

  Hoppas mitt svar var till nytta!

  Svaret skrivet av veterinär Anna Olverling

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!