• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår katt har möjligtvis ett hjärtfel

  Vår katt har möjligtvis ett hjärtfel

  Hej!

  Vi har en perserkatt som blir 12 år i maj. Han har vid tre tillfällen haft anfall som yttrar sig enligt följande: han ramlar omkull när han försöker att gå och har flämtande andning. Första gången (för ca två år sedan) var vi hos veterinären som misstänkte att han hade förstorat hjärta och han fick hjärtmedicin.

  Andra gången (för ca ett år sedan) åkte vi till djursjukhuset. Där kunde man inte heller säga vad som felades honom. Man rekommenderade att en hjärtspecialist skulle titta på honom. Vi konsulterade en hjärtspecialist , som gjorde ett ultraljud på hjärtat.
  Men han kunde inte finna något fel och rådde oss att sluta med hjärtmedicinen, vilket vi då gjorde.
  Nu har katten haft ett liknande anfall igen, ca ett år sedan det senaste. Han var mycket dålig med flämtande andning, vidöppen mun, riklig salivavsöndring och stirrande ögon. Vi trodde att han skulle dö. Han både bajsade och kissade på golvet där han låg. Efter en halvtimme reste han sig och har sedan dess verkat frisk. Han äter och dricker och nu
  kan vi inte se några fel på honom.

  Vad skall vi göra?

  Svar:

  Hej Kyra!

  Er katt är ganska gammal och många saker kan vara på tok. Man bör ta blodprover och undersöka honom noga inkl. hjärtat. Perserkatter kan få en vanlig hjärtsjukdom hos katt som heter HCM, men det kan finnas en rad andra orsaker som utlöser er katts symtom även om symtomen spontant låter som hjärtsvikt.

  Så dålig som er katt var när han fick sitt anfall innebär att ni ska ta honom till veterinär så snart som möjligt. En katt får inte lov att få så allvarliga symtom utan att man ser till att låta undersöka katten hos veterinär.

  Lycka till!

  Svaret skrivet av veterinär Anna Olverling

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!