Vattenminskning vid snabb viktnedgång?

Vattenminskning vid snabb viktnedgång? Hej!Jag har hört att man endast förlorar vattenvikt om man går ner mycket snabbt men återställs inte det om man dricker...

Vattenminskning vid snabb viktnedgång?

Hej!
Jag har hört att man endast förlorar vattenvikt om man går ner mycket snabbt men återställs inte det om man dricker mkt vatten???

Svar:

Hej!
Vid ett mycket lågt energiintag med liten andel kolhydrater töms de depåer av kolhydrater som vi har lagrade i musklerna s.k. glykogen. Glykogenet binder vatten och när lagren av kolhydrater tar slut töms musklerna även på vatten. Det extra vatten man dricker när man äter en extrem lågkaloridiet, eller en diet som utesluter kolhydrater, kan inte bindas till något glykogen och det vatten som kroppen inte har behov av kissas ut. Vid mycket snabb viktnedgång förlorar man också ofta muskelmassa. Fettmassan minskar efter några dagar men viktförlusten av en hård diet de första dagarna är mest vatten. Om man fortsätter att äta en mycket kalorisnål diet är risken att kroppen sänker ämnesomsättningen, går på sparlåga, vilket är negativt för fortsatt viktnedgång.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top