• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 800 kcal per dag

  800 kcal per dag

  Hejsan!
  Jag har en väldigt viktig fråga.
  Jag har länga försökt gå ner några kilo i vikt och testat olika metoder. Dock har jag aldrig riktigt hittat något som passar. Den senaste tiden har jag provat något "nytt", nämligen att räkna kalorier. Jag äter inte mer än 800 kalorier per dag och det funkar verkligen. Jag har tappat ett par kilo på bara några dagar och det känns verkligen bra.
  Jag undrar, är det sant att kroppen vänjer sig, alltså om jag fortsätter såhär kommer min kropp då aldrig att kunna äta mer än 800 utan att gå upp i vikt?
  Jag vill verkligen inte få tillbaka de kilon jag förlorat.... / Sara

  Svar:

  Hej Sara!
  Jag förstår att det känns bra att du har tappat några kilo så snabbt men det är inte det bästa för kroppen. Det första kroppen släpper ifrån i sig, när man äter så lite mat som 800 kcal per dag, är vatten. Att gå ner två kilo i fettmassa tar lite längre tid. Risken är också att din kropp kommer att ställa sig på sparlåga, minska ämnesomsättningen, och det är det sämsta som kan hända när man ska gå ner i vikt. Dessutom är det omöjligt att täcka alla näringsämnen på en sådan energisnål kost. Du har säker hört att man ska äta sig ner i vikt. Det innebär att hitta en balans så man äter så pass mycket att kroppen inte sänker ämnesomsättningen och att kosten ger alla viktiga vitaminer och mineraler. Jag tror en rimlig nivå för dig är 1 500 kcal per dag fördelat på tre huvudmåltider och frukt som mellanmål. En viktminskningstakt på ½ kg per vecka är lagom för att du ska må bra och behålla viktnedgången. Så mitt råd är alltså att äta mer än vad du gör idag och ha tålamod.

  Vänliga hälsningar
  Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!