• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skjuta upp mensen?

  Skjuta upp mensen?

  Hej Monica!
  Jag är femton år och har haft mens i två år, än så länge har det inte varit några problem men jag ska åka på ett läger snart och om jag skulle få min mens då skulle det verkligen bli besvärligt. Vi kommer att vara ute mycket i naturen, i fjällen. Jag vill gärna skjuta upp mensen därför.

  1. Vart ska jag vända mig?
  2. Måste mina föräldrar få reda på det?
  3. Finns det biverkningar?

  Tacksam för snabbt svar!

  Svar:

  Hej
  1. Oftast brukar det fungera väldigt bra vid mens även om man ska vara ute i naturen mycket. När man är ute länge och är osäker på när man kan byta binda eller tampong så kan det vara bra att använda tampong men att ha binda eller trosskydd för säkerhets skull, om det skulle läcka. Toaletten måste man ju gå på även om man är i fjällen. Om detta känns helt omöjligt för dig så kan man skjuta upp mensen med hormontabletter. Det är viktigt att man haft regelbunden mens under en längre tid men det verkar ju du ha haft. Dessa tabletter är receptbelagda så en läkare måste skriva ut ett recept. Vänd dig till den Ungdomsmottagning som finns där du bor eller så kan du vända dig till Vårdcentralen.

  2. Dina föräldrar måste inte bli informerade men det brukar vara bra att prata med sina föräldrar om sådana här saker ifall man efteråt skulle få några problem.

  3. Om man haft mens regelbundet under en längre tid är risken för biverkningar väldigt små. Men den frågan ska du ställa till den läkare som skriver ut receptet./Monica

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!