12-åring svårt äta frukost

12-åring svårt äta frukost Hej, Min son (12 år) har svårt att äta frukost, och är för övrigt lite petig med maten. Nu funderar jag...

12-åring svårt äta frukost

Hej, Min son (12 år) har svårt att äta frukost, och är för övrigt lite petig med maten. Nu funderar jag på vilket som är “minst illa” av dessa alternativ.
A/ 1-2 rostade Axa Harmoni med lättmarmelad.
B/ 1 Polar Pärlan Havre eller fullkorn med leverpastej (scans skånes).
C/ Havrefras, mellanmjölk, 1-2 msk sylt, Bobs lättsockrade hallonsylt om jag får tag i det.
D/ Smoothie m banan (lättyoghurt naturell, mellanmjölk). Tyvärr får han ibland ont i magen av smothien, vet ej om det är bananen eller yoghurten.

Ulrika / Ulrika

Svar:

Hej Ulrika!
Ja det inte alltid aptiten är så stor på morgonen så viktigast är att din son äter någonting överhuvudtaget innan han går till skolan. Han kan därför äta alla de frukostalternativ du ger men de får gärna kompletteras för att bli bättre.

Rostat fiberbröd med lättmarmelad blir en frukost med bara kolhydrater och kan gärna kompletteras med ett glas mjölk, mjölkchoklad eller en tallrik fil eller yoghurt. Eller om din son kan tänka sig äta det rostade brödet med marmelad och ost.

Leverpastej som pålägg ger mycket mer näring än marmelad och är jättebra om din son äter. Till leverpastejsmörgåsen får det också gärna finnas någon mjölkprodukt.

Fiberrika flingor med mjölk och sylt blir ännu bättre om din son skulle tycka att det är ok att skiva ned en banan också.

En smoothie är jättebra och ofta lättätet på morgonen. Kan du mixa med lite frysta bär så blir smoothien ännu mer näringsrik (om din son inte får ont i magen av mellanmjölk så borde inte yoghurt vara något problem).

Och förstås vore det väldigt bra att få med någon frukt i varje frukost. Nu när det är clementinsäsong i butikerna kanske du kan få honom att äta några clementinklyftor på morgonen.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top