• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • För lågt BMI

  För lågt BMI

  Hej!
  Jag är en tjej på 17 år som har ett problem. Jag har alltid varit smal, men nu "har det gått för långt". Mitt BMI är ungefär 16.5 och jag har inte haft min mens sen i juni. Jag har läst på många andra frågor och fått lite tips, men jag skulle vilja veta mer om vad jag kan göra för att gå upp i vikt. Jag äter bra frukost, för det mesta lunch, en bra middag och däremellan mellanmål. Jag har försökt att inte bara t.ex. äta frukt till mellanmål, utan även yoghurt eller smörgås. Jag har läst om vad som innehåller fett, kolhydrater, och proteiner, för det är väl det jag ska äta mycket av? Ska jag även försöka få i mig mättat fett eller gör fler- och omättat ´lika stor verkan´. Hoppas på snabb hjälp och tack på förhand / orolig

  Svar:

  Hej!
  Det är bra att du har börjat tänka på hur du äter. Att din mens har försvunnit är tecken på att du äter för lite mat och det är jätteviktigt att du ser över dina matvanor. Då kan kroppen börja fungera normalt igen.

  Du skriver att du äter bra frukost, vilket förstås är jättebra, men att du inte alltid äter lunch. Om du inte äter lagad mat så ska du ändå se till att äta något till lunch t ex smörgås, frukt och mjölk. Och mellanmål, både på för- och eftermiddag, är också jätteviktigt. Fortsätt gärna med både yoghurt och smörgås som du brukar äta. Middag på kvällen behöver jag nog inte tala om att den är lika viktigt.

  När det gäller val av fett så ska du äta alla typer av fett, både mättat och omättat. Välj helst den röda mjölken, vanlig filmjölk och yoghurt alltså inte lättvarianterna. Ta alltid matfett på brödet och variera dina pålägg. Lite oljedressing på grönsakerna till maten är också bra. Som snacks och mellanmål kan du äta torkad frukt, nötter och mandlar. Ett kvällsmål innan du går och lägger dig är också till hjälp. Det kan vara en banan och ett glas filmjölk.

  Att äta lite av allt och inte bli för ensidig i sitt ätande är bästa rådet för att ge kroppen allt vad den behöver. Om du ändå inte går upp i vikt tycker jag du ska kontakta skolsköterska eller husläkare för att få hjälp. Lycka till och må gott!

  Vänliga hälsningar
  Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!