• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver min son äta vitaminer?

  Behöver min son äta vitaminer?

  Hej!
  Behöver min 15 årige son äta extra vitaminer/mineraler? Han dricker aldrig mjölk, äter inte ost annat än i smält form på maträtter. Däremot äter han lättyoughurt typ yoggi, 1 gång/dagen. / AML

  Svar:

  Hej!
  Den mineral som kan komma i underkant om man äter lite mjölkprodukter är framförallt kalcium. Rekommendationen för tonåringar är 900 mg kalcium per dag. En tallrik yoghurt ger ca 300 mg kalcium (yoghurt, filmjölk och mjölk innehåller lika mycket kalcium). Andra kalciumkällor är gröna grönsaker, bönor nötter, mandlar, frön (speciellt sesamfrön). Men grönsaker och nötter måste ätas i stora mängder för att de ska ge tillräckligt mer kalcium.

  Men din son äter förhoppningsvis pannkakor och annan mat med mjölk så kalciumintaget blir förmodligen ändå tillfredställande. Med en drickyogurt som mellanmål kan du vara säker på att han får det han behöver. Andra alternativ är havre- eller sojamjölk som är kalciumberikade. Det finns även en apelsinjuice som är berikad med kalcium.

  Bland vitaminerna är det vitamin D som kan bli låg utan mjölkprodukter. Andra viktiga D-vitaminkällor är ägg, fisk och margarin.

  Jag tycker inte din son behöver äta tillskott om han ökar på yoghurt eller andra kalciumkällor och för övrigt äter en varierad kost.

  Vänliga hälsningar
  Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!