Hur mycket socker i yoghurt?

Hur mycket socker i yoghurt? Hej! Jag undrar över när det står ex kolhydrater 8 g/ 100g? Är det sockerhalten som kan överföras till %?...

Hur mycket socker i yoghurt?

Hej! Jag undrar över när det står ex kolhydrater 8 g/ 100g? Är det sockerhalten som kan överföras till %? Detta är t ex taget från en yoghurtförpackning när sockerhalten ej är preciserad.
// Karin / Karin Frejd

Svar:

Hej Karin!
Ingrediensförteckningar kan vara kluriga att förstå och i det här fallet är det svårt som konsument att räkna ut hur mycket socker yoghurten innehåller. När det står andel kolhydrater i en produkt så menas det totala antalet kolhydrater. I det här fallet så är det mjölkens egna kolhydrater, mjölksockret, plus det tillsatta sockret. Mjölk, fil och yoghurt innehåller 5 g mjölksocker per 100 g. I den yoghurt du har tittat på finns 8 g kolhydrater per 100 g vilket betyder att den innehåller 3 g tillsatta kolhydrater ifrån socker och kanske lite från frukt eller bär. Det är en lättsockrad yoghurt. Det finns yoghurt som innehåller upp till 12 g tillsatta kolhydrater (17 g kolhydrater/100 g) men det vanligaste för yoghurt är 10-12 g kolhydrater per 100 g. Fler och fler lättsockrade varianter blir ändå allt vanligare.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top