Kan nötallergiker äta pinjenötter?

Kan nötallergiker äta pinjenötter? Kan nötallergiker äta pinjenötter? / Siv Gustafsson Svar: Hej Siv!Tyvärr måste nötallergiker se upp med alla typer av nötter och mandel....

Kan nötallergiker äta pinjenötter?

Kan nötallergiker äta pinjenötter? / Siv Gustafsson

Svar:

Hej Siv!
Tyvärr måste nötallergiker se upp med alla typer av nötter och mandel. Det är proteinet i nötterna som ger den allergiska reaktionen. Symtom vid nötallergi kan variera från magbesvär, snuva, hosta, hudutslag, andningsbesvär till livsfarlig allergisk chock. Ett undantaget bland nötterna är jordnötter. Jordnötter är inte är släkt med andra nötter. Jordnöten är en baljväxt och hör till familjen ärter, bönor och linser. Men jordnötsallergi är också vanligt och det är därför viktigt att prova mycket försiktigt så man inte är allergisk även mot baljväxter.

Som nötallergiker gäller det att lusläsa ingredienser och vara frågvis när man äter på restaurang. Nötter ingår i många ingredienser och används allt oftare i matlagning. Till exempel så är pinjenötter en vanlig ingrediens i pesto.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top