• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Viktnedgång med lågt GI

  Viktnedgång med lågt GI

  Hejsan!
  Det här med GI - funkar det? Har själv Jojo-bantat från och till hela livet (är 52 år) och är trött på det. Jag dricker MASSOR med mjölk - flera liter om dagen faktiskt - men alltid minimjölk, alltså den med 0,1 % fett. Hur påverkar det egentligen? Är det sant att man får "mjölkmage" alltså uppsvälld buk om man dricker för mycket mjölk. Är det högt GI-värde i mjölk?
  När man beräknar GI, är det per 100 gram då eller hur räknar man?
  Mvh
  Birgitta / Birgitta

  Svar:

  Hej Birgitta!
  Att äta mat med lågt GI är en hjälp på vägen att gå ner i vikt. Livsmedel med lågt GI stabiliserar blodsockret och kan förlänga mättnadskänslan så sötsug och småätandet minskar. GI-låga livsmedel tar också ofta längre tid att äta. Jämför en riskaka med mycket högt GI mot en skiva fullkornsbröd med hela korn. Riskakan sväljer vi ett nafs medan det grova brödet tar tid att tugga. Men mat med lågt GI behöver inte betyda viktnedgång. Även fullkornsbröd och andra GI-låga livsmedel ger viktuppgång om vi äter mer kalorier än vad vi förbrukar.

  Du skriver att du dricker massor av minimjölk. Även om mjölken bara innehåller 0,1% fett så ger 1 liter minimjölk 350 kalorier. Om du dricker 3 liter minimjölk på en dag så innebär det 1 050 kcal. Det motsvarar halva ditt energibehov på en dag! Du skulle alltså gå ner i vikt bara genom att sluta dricka mjölk. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel 5 dl per dag är en lagom mängd. GI för mjölk är lågt. GI räknas på 100 g kolhydrat från ett livsmedel. En liter mjölk innehåller 50 g kolhydrater.

  "Mjölkmage" får personer som har nedsatt laktosaktivitet i tarmen dvs personer som inte kan bryta ned mjölksockret (laktosen) fullständigt. Magen blir bullrig, uppblåst och ofta diarré. Det är mycket få personer i Sverige som är laktosintoleranta. I Finland är laktosintolerans däremot vanligare.

  Hoppas att du har fått svar på dina frågor.

  Vänliga hälsningar
  Viveca/dietist

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!