• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Orolig mage av mycket mat

  Orolig mage av mycket mat

  Jag har problem med min mage. Den blir oftast orolig och däst, då jag äter för mycket och för många gånger om dagen. Mitt problem är att jag ej efter 58 lärt mig att äta lagom. P g a mycket motion är jag trots allt normal och mår förhållandevis bra, men drabbas emellanåt av stor trötthet. Vad skall jag tänka på? / Bengt Jönsson

  Svar:

  Hej Bengt!
  Orolig mage kan bero på många olika saker men en orsak är, precis som du skriver, när magen får för mycket mat och för ofta. Hur många känner inte av magen efter en lång sittning med tre rätters middag? Magen har svårt att ta hand om jätteportioner och behöver vila mellan måltiderna. Det handlar om ovanor som ska brytas och nya vanor ska banas in vilket inte alltid är så lätt.

  För att minska dina portionsstorlekar ska du försöka bestämma dig för att lägga upp en portion mat på tallriken och inte ta om. Är du hemma gör du i ordning en portion som du ställer fram på bordet och lägger undan överbliven mat i lådor i kyl eller frys. Ät sakta, lägg ned kniv och gaffel mellan varje tugga, och gå ifrån bordet när du är klar. Borsta eventuellt tänderna efter måltiden. Det kan hjälpa dig att inte äta mer. Bestäm dig för att bara äta vid köksbordet och inte äta framför tv;n, i sängen osv.

  Småätandet mellan måltiderna beror ofta inte på hunger utan på att man har tråkigt, vill pigga upp sig och det blir en ovana att vilja ha något i munnen. Ett mellanmål på för- och eftermiddag i form av frukt, smörgås ska vi gärna äta men däremellan behöver magen vila. När suget och ovanan att stoppa något i munnen kommer gäller det att försöka hålla emot. Sätt dig ned och "vänta ut" suget. När du har klarat att stå över suget någon/några gånger ökar självförtroendet. Det är du som bestämmer när du ska äta, inte magen.

  Du skriver också att du emellanåt drabbas av stor trötthet. Tröttheten kan ha många grunder. När man äter en mycket stor måltid blir man trött. Kroppen behöver energi för att ta hand om all mat Det är mycket bra att du motionerar. Att motionera, gärna utomhus, är ett bra sätt att motverka trötthet.

  Lycka till med att ändra vanor!

  Vänliga hälsningar
  Viveca/dietist

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!