Rosor – barrotade och andra

Rosor – barrotade och andra Hej Gunnel!Vad betyder att rosor är barrotade? I oktober och bara då, finns årets barrotade rosor att köpa i handeln....

Rosor – barrotade och andra

Hej Gunnel!
Vad betyder att rosor är barrotade? I oktober och bara då, finns årets barrotade rosor att köpa i handeln. Är det då det är bästa att köpa och plantera rosor? Går det även i november innan tjälen kommit? Finns det någon fantastisk vacker, tålig, remonterande klätterros? / Birgitta

Svar:

Hej
Barrotade betyder att rötterna är bara – inte planterade i kruka. Det är riktigt att det bara finns på hösten. Men numera säljs rosor mest krukodlade till och med blommande ibland. Dem kan man plantera precis när som helst, bara man kan gräva i jorden. Var noga med att gräva ett rejält hål, plantera inte rosor där det vuxit rosor året innan. Se till att gropen är väl dränerad; fyll med vatten och se efter om vattnet runnit undan efter en halvtimma. Om inte gräv lite till och fyll botten med grovt grus innan du lägger på jord och planterar. Se till att ympstället på stammen kommer tio centimeter under jorden.
Den mest blommande röda klätterrosen är Frallemtanz. Den är tålig och rikblommande. Rosa New Dawn är fin och blommor bra. Vit Schneewitchen blommar inte lika länge men mycket. Låna en rosbok på biblioteket och låt dig inspireras. Det finns så många underbara rosor! Samplantera gärna med en klematis. Det blir riktigt fint.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top