• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anlägga gräsmatta på packad lerjord

  Anlägga gräsmatta på packad lerjord

  Hej!
  Vi har byggt ett nytt hus och skall nu anlägga en gräsmatta hoppas vi. Utgångsläget är att tomten består av lerjord som under byggtiden blivit hårt tillplattad. Under förra sommaren byggdes huset färdigt utan att vi hann bry oss om tomten vilket gjorde att ogräset nu täcker hela tomten. Alltså hårt packad lerjord täckt med ogräs! Min fråga är nu, vad skall vi göra? Vad skall vi börja med? Måste ogräset tas bort? Kan man fräsa ner det? Vad skall man blanda ut lerjorden med, bark, grus? Hur mycket behövs det? Ja, frågorna är oändliga? / Katarina von Euler

  Svar:

  Hej
  Här är det jordförbättring som gäller. Jag föreslår att ni ägnar den första sommaren åt det och väntar med att så till i augusti. Då är luften fuktigare än nu på våren och gräset blir kraftigare.
  Låt inte ogräset gå i blom och försök få bort rotogräs, maskrosor, tistlar och kvickrot. Lägg på grus och fräs ner det i jorden. Inte sand för då kan det brännas till betong när det regnar. Och inte torv till en lerjord heller. Grus dränerar och luftar jorden bra. Har ni tillgång till brunnen naturgödsel är det bra att fräsa ner samtidigt. När mattan är fräst och räfsad och avfasad så att den är jämn kan ni gärna så en gröngödslingsväxt som göder jorden och tillför mullämnen som kommer gräset till nytta.
  Honungsphacelia eller någon typ av klöver är bra gröngödselväxter. Slå av dem och mylla ner dem i jorden ett par veckor innan det är dags att så.
  Men, anlägg inte för stor gräsmatta! Ingenting i trädgården är så jobbigt som gräs. Gräv hellre upp mjuka rabatter och partier som ni förbättrar med ny jord och plantera vackra buskar och perenner och tänk redan nu på att träd gör trivseln i en trädgård. De växer långsamt så det är bra att börja med en gång!
  Gunnel

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!