Hur sköter jag min klematis?

Hur sköter jag min klematis? HejJag undrar hur jag bäst tar hand om min clematis jackmanni. Jag har inte klippt ner den efter förra hösten....

Hur sköter jag min klematis?

Hej
Jag undrar hur jag bäst tar hand om min clematis jackmanni. Jag har inte klippt ner den efter förra hösten. Jag har fått så många olika tips så nu vet jag varken in eller ut. / anne hubinette

Svar:

Hej Anne!
Den storblommiga vanliga blå Clematis ‘Jackmanni’ är sommarblommande. Det betyder att den bildar sina knoppar på vår och försommar. Dessa kan man klippa ner tidigt på våren eller sent på hösten till ca 20 centimeter från marken. Annars blir det lätt en risig buske av den.
Klipp sneda klipp några millimeter över ett blad eller bladpar. Dock kan det bli blommor på en klematis som inte beskärs.
Klematis vill ha lucker och bra jord och den ska inte stå naken om “fötterna” . Plantera något passande framför den så att rötterna skuggas.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top