• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skydd mot pärongallmygga

  Skydd mot pärongallmygga

  Har problem med pärongallmygga.Larverna förpuppas ju på marken under trädet. Kan man bespruta marken med något medel så att larverna aldrig kläcks? / Stig-Olof Pettersson

  Svar:

  Hej!
  Den 5 millimeter lilla pärongallmyggan är svår att bli av med och den kan få tre generationer under en säsong. Den börjar lägga ägg i unga blad tidigt på våren. Bladen rullar ihop sig, blir gulaktiga, sedan rödaktiga och slutliten svarta och faller till marken. Tittar man i dem kryllar det då av små små larver.
  Eftersom jag inte är någon vän av gifter på den enda lilla plätt på jorden som man får bestämma själv över vill jag inte förorda någon kemisk bekämpning. Eftersom larverna ligger skyddade i sitt rullade blad kommer man inte långt med en hård vattenstråle eller såpvatten med lite sprit i som kan hjälpa vid t ex bladlusangrepp. Ett Pyretrumpreparat anses ju inte så skadligt men tänk ändå på att det är klassat som kemiskt bekämpningsmedel (klass 3 som vem som helst får lov att använda). Jag skulle nog försöka plocka bort gulnande och hoprullade blad så fort jag ser dem. Visst är det ett "hästjobb" men man minskar i alla fall angreppen.
  Mvh Gunnel

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!