Växter i zon 7

Växter i zon 7 Hej Gunnel!Jag bor sen sex år tillbaka utanför Älvdalen, har flyttat från Västerås, som du kanske minns.Jag har däremot ett jätteproblem...

Växter i zon 7

Hej Gunnel!
Jag bor sen sex år tillbaka utanför Älvdalen, har flyttat från Västerås, som du kanske minns.
Jag har däremot ett jätteproblem varje år, och det är naturligtvis växter och blommor. Kan du ge mig tips på vad som går bra här uppe (zon 7). Har provat med allt möjligt men det vill inte ta sig, som jag tidigare har varit van vid. Tacksam för tips på både perenner och ettåriga växter. / Marika Larsson

Svar:

Hej Marika!
Visst minns jag dig. Det var väl ett lyft att flytta till Älvdalen! Det finns många bra växter för zon VII. De flesta växter som övervintrar under jord (perenner) klarar sig ofta bättre där än i söder med barfrost. Zonindelningen gäller egentligen äppelodling! Och ettåriga är ju inga problem men du får ju driva dem inomhus först. Flera av de gammaldags rosorterna går jättebra längst upp i landet. Sibirisk ärtbuske, blåtry, skogstry, koreansk try och idegran klarar det mesta. Var inte rädd för att prova och bygg gärna upp vindskydd på tomten- Plank, häckar, stenar, murar osv kan förbättra klimatet minst en zon.
Hälsningar Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top