Sköta vinrankor

Sköta vinrankor Jag flyttade i höstas till en villa med vildvuxen och vanskött trädgård. Såg dock att i söderläge fanns en vindruvsranka som klättrade längst...

Sköta vinrankor

Jag flyttade i höstas till en villa med vildvuxen och vanskött trädgård. Såg dock att i söderläge fanns en vindruvsranka som klättrade längst en vägg. Har också hört att för i alla fall två år sedan kunde man plocka vindruvor här. Min fråga är nu: Hur sköter man om en vindruvsranka? Skall jag beskära den på våren och i så fall hur och var? Tacksam för svar då det vore kul om man kunde få lite druvor på den igen. / Susanne Gullbrandson

Svar:

Hej!
Nej vindruvsrankan får inte beskäras på våren! Då förblöder den. Man skär ner den kraftigt sent på hösten. Du sparar sidoskott med ca 25 cm mellanrum. Alla andra skärs bort. Klipp av sidoskotten efter två ögonpar. På sommaren toppas dessa sidoskott så att de har kvar en blomklase och ett par blad utanför den. Andra skott nyps bort.
Om vinrankan är mycket gammal kan man behöva släppa fram nya sidoskott istället för dem som tidigare givit frukt.
Låter det svårt? Lättast är att titta på teckningar i en bok på biblioteket, ex Beskärningsboken av Gustaf Alm m fl.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top