Plantera i bergig grund?

Plantera i bergig grund? Hej!Har precis köpt ett hus i Vaxholm. Trädgården är dels naturtomt, dels lite odlad. Det är berggrund. Vill gärna sätta bergrosor...

Plantera i bergig grund?

Hej!
Har precis köpt ett hus i Vaxholm. Trädgården är dels naturtomt, dels lite odlad. Det är berggrund. Vill gärna sätta bergrosor som häck. Klarar den av att inte ha så mycket jord? Samma fråga gäller syrener.
Det finns en stor björk på tomten. I övrigt är det mest gran. / Åsa Bergendorf

Svar:

Hej Åsa!
Det går säkert utmärkt att sätta bergros, Rosa pendulina, på er naturtomt. Den växer ut ofta på eländiga ställen med lite jord. Det finns en mindre typ som heter Rosa pendulina ‘Nana’ som sällan blir högre än 20 centimeter och som breder ut sig efter stenhällar till exempel. Kanske den också passar?
Syren kräver bättre jord för att bli stor och fin. Kanske kan ni lägga på lite kompostjord i någon del av trädgården?
En stor björk dricker oerhörda mängder vatten och det är inte lätt att få något att växa under den. Det är ingen idé att anlägga ett land eller en rabatt på en yta som är minst lika stor som kronans yttersta grenar. Om jag var som du skulle jag satsa på att behålla det naturliga på tomten och hjälpa naturen lite på traven men fler lundväxter och försöka få in lökväxter och örter på marken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top