Plantera blå hortensia

Plantera blå hortensia Jag har fått en blå hortensia, kan jag plantera ut den vid vårt sommarställe i Sthlms-trakten, när är lämpligast och vad skall...

Plantera blå hortensia

Jag har fått en blå hortensia, kan jag plantera ut den vid vårt sommarställe i Sthlms-trakten, när är lämpligast och vad skall jag tänka på? / Marie Gribert

Svar:

Hej Marie!
Jodå, det går bra att plantera ut en krukväxthortensia. Den är härdig åtminstone i Mälardalen. Det kan tänkas att du behöver täcka den runt roten med löv i höst och mot solen med väv till nästa vårvinter. Men tänk på att hortensia är en s.k surjordsväxt som rododendron och barrväxter. Den vill ha lågt pH-värde i jorden. Gärna pH 5. Vilket man får i en jord med mycket torv och man får absolut inte kalka! Bäst är att använda löv av ek eller bok som täckning på hösten. Däremot tål hortensian inte att stå blött. Den mår troligen bättre av att stå i “vandrande skugga” alltså skuggas delvis från solen av till exempel träd än att stå i starrkt solsken hela dagen. Plantera ut den när risken för frost är över. Eventuellt kan du skola ut den genom att ta ut hela krukan på dagtid och ta in den på natten den första tiden. Ställ den då vindskyddad och inte i gassande sol.
Lycka till!
Gröna Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top