3 härliga godsaker till julens fester

Julen står för dörren och vi får äntligen avnjuta högtidens många smaker – och som vanligt smakar det allra bäst när det är hembakat. Här bjuder Carlshamn på tre goda recept som passar perfekt till både glöggminglet, adventsfikan och julbordet.

Godsaker i olika former är så gott som måsten i juletid. Här bjuder vi på tre recept med några ingredienser från Carlshamn. Vad sägs om en kryddig, mjuk pepparkaka som steks och toppas med en fluffig ädelostkräm och fikon? Guldig och knaprig saffransbiscotti? Eller en klassisk rocky road med minimarshmallows, salta nötter, dumle och choklad?

I recepten har vissa animaliska ingredienser bytts ut till växtbaserade. Det gynnar inte bara hälsan och plånboken, utan också planeten. När du väljer en växtbaserad produkt framför en animalisk kan du nämligen minska ditt koldioxidavtryck avsevärt, till och med halvera det. Det kan handla om att byta komjölken i kaffet till havredryck eller från smör till växtbaserat margarin på mackan.

Carlshamn har länge haft ett brett, gott och växtbaserat sortiment. Förutom att innehållet smakar gott så är deras produkter också ett hållbart val. De har bland annat satsat på att ha Zero-Waste i tillverkningen och att använda mindre plats i förpackningarna.

En av deras senaste produkter är Carlshamn Tre oljor – ett bredbart margarin som det går lika bra att använda vid bakning som matlagning. Produkten är mjuk redan när du tar ut det ur kylen, och sprätter inte heller i pannan vid stekning. En annan populär produkt är Carlshamn Bakning. Det är ett väldigt lättarbetat margarin gjord på naturliga vegetabiliska oljor, helt utan konserveringsmedel.

Mjuk pepparkaka

Ingredienser till cirka 8 bitar:
100 g Carlshamn Tre oljor
2 ägg
2 dl socker
1 dl gräddfil
1/2 msk kanel
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk kardemumma
1 tsk mald nejlika
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 muffinsformar

Topping:
4 fikon
150 gram ädelost
2 dl smetana

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält Carlshamn Tre oljor och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
4. Rör ner smör och gräddfil.
5. Blanda de torra ingredienserna vete mjöl, bakpulver, nejlika, kardemumma, kanel och ingefära. Sikta ner det i smeten.
6. Häll smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna.
7. Dela muffinsarna på hälften och stek i Carlshamn Tre oljor.
8. Mixa ädelost och smetana och toppa de smörstekta pepparkakorna med blandningen samt färska fikon.

Saffransbiscotti

Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl skalade pistagenötter
200 gram Carlshamn Tre oljor
2 msk rårörsocker
2 pkt saffran á 0,5 gram
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält Carlshamn Tre oljor i en kastrull, rör i saffran och häll upp i en bunke.
3. Rör i ett ägg i taget.
4. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Vänd sedan i nötterna.
5. Dela degen i tre bitar. Rulla bitarna till längder och lägg på en plåt med bak- plåtspapper.
6. Strö över råsocker och grädda i mitten av ugnen cirka 25 min.
7. Ta ut plåten och sänk värmen till 120°.
8. Skär upp längderna på snedden i 1,5 cm breda skorpor.
9. Lägg tillbaka skorporna på plåten och torka cirka 10 min. Vänd på skorporna och torka i ytterligare 10 min.
10. Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen, ca 30 min.
11. Förvara skorporna i en stor burk eller i ett par mindre burkar.

Mammas rocky road

Ingredienser till cirka 20 bitar:
500 g mörkchoklad
25 g Carlshamn Bakning
10 dumlekolor
3 dl minimarshmallows
2 dl salta jordnötter
2 dl cashewnötter

Gör så här:
1. Smält Carlshamn Bakning.
2. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna i några minuter.
3. Skär dumlekolorna i hälften samt hacka jordnötterna och cashewnötterna grovt.
4. Blanda den smälta chokladen och Carlshamn Bakning.
5. Vänd i dumlekolor, nötter och 2 dl mini- marshmallows till chokladblandningen.
6. Klä en form om ca 20×30 cm med bak- plåtspapper och häll över blandningen.
7. Strö över resterande minimarshmallows och ställ formen i kylen i minst 2 timmar.
8. Skär upp och servera!

God jul – i dubbel bemärkelse – önskar Carlshamn!

Här hittar du fler goda recept från Carlshamn.

Om Carlshamn

Grunden för Carlshamn sattes i Karlshamn redan på 1920-talet. Sedan dess har Carlshamn genom åren förutom margarin även tillverkat glass, växtbaserade drycker och växtbaserat färskostpålägg.

De har också stuckit ut i mängden med sin reklam – vem minns inte till exempel reklamklassikern ”Gott-gotti-gott-gott”? Idag fokuserar de på det de gör allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla. Ingen ska behöva kompromissa på smaken!

Läs mer på www.carlshamnsvaxtrike.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top