Pumpor och rotfrukter i olika former och färger hör hösten till. Här är två goda recept på soppor med butternutpumpa och sötpotatis samt ett gott brödrecept att avnjuta till.
I receptet har vissa animaliska ingredienser bytts ut till växtbaserade. Det gynnar inte bara hälsan och plånboken, utan också planeten. När du väljer en växtbaserad produkt framför en animalisk kan du nämligen minska ditt koldioxidavtryck avsevärt, till och med halvera det. Det kan handla om att byta komjölken i kaffet till havredryck eller från smör till växtbaserat margarin på mackan.

Carlshamn har länge haft ett brett, gott och växtbaserat sortiment. Förutom att innehållet smakar gott så är deras produkter också ett hållbart val. De har bland annat satsat på Zero-Waste i tillverkningen och att använda mindre plats i förpackningarna.
Två av deras senaste produkter är Carlshamn Tre oljor och Carlshamn Havssalt – två bredbara margarin som går lika bra att använda i bakning som vid matlagning eller på smörgåsen. Några fördelar med produkterna är att de är mjuka redan när de tas ut det ur kylen, inte sprätter i pannan vid stekning och förstås att de är växtbaserade.
I recepten intill används givetvis ingredienser från Carlshamn. Vad sägs om en enkel sötpotatissoppa med zucchini, röda linser och jordnötssmör eller en värmande soppa på butternutpumpa? Och vad är väl en soppmåltid utan bröd? Vi bjuder även på ett recept på ett så kallat grytbröd som du lagar i en gjutjärnsgryta. Enkelt och jättegott.
Sötpotatissoppa med zucchini
4 portioner

Ingredienser:
1 sötpotatis (ca 400g)
0,5 zucchini
1 gul lök
2 msk Carlshamn Havssalt
1 vitlöksklyfta
0,5 chili
200 g krossade tomater
400 g kokosmjölk
5-7 dl vatten
1 dl röda linser
2 msk jordnötssmör
1 lime
Gör såhär:
1. Hacka upp all lök och grönsaker.
2. Fräs allt i en stor gryta med Carlshamn Havssalt.
3. Häll på krossade tomater, kokosmjölk, röda linser och vatten. Koka upp i ca 20 minuter.
4. Avsluta med att lägga i jordnötssmör och lime, och mixa sedan soppan slät.
Butternutsoppa
4 portioner

Ingredienser:
1 kg butternutpumpa
1 röd paprika
1 gul lök
0,5 chili
2 vitlöksklyftor
2 msk Carlshamn Tre oljor
1 grönsaksbuljong
5 dl vatten
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 msk citron
Salt & peppar
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ta bort kärnorna och tärna pumpan.
3. Lägg på en form med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Hacka lök, chili, paprika, och fräs i en gryta med Carlshamn Tre oljor.
5. Lägg i resterande ingredienser samt den rostade pumpan och låt koka upp i 20 minuter.
6. Mixa soppan slät med mixerstav och maka av med salt och peppar.
Grytbröd med valnötter och chiafrön

Ingredienser:
1 dl rågmjöl
1 dl valnötter
2 msk chiafrön
4,5 dl ljummet vatten
12,5 g jäst
6,5 dl vetemjöl
1 msk honung
1 tsk salt
Carlshamn Tre oljor eller Carlshamn Havssalt till servering
Gör såhär:
1. Smula ner jäst i en bunke, tillsätt honung och salt.
2. Häll i det ljumna vattnet och rör om tills jästen och honungen är lös.
3. Häll i mjöl, valnötter och chiafrön, och rör om degen med en träslev eller slickepott tills den gått ihop.
4. Strö över lite mjöl och täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 1,5 timme.
5. Värm ugnen till 250 grader och lägg degen i en gjutjärnsgryta. Sätt på locket på grytan och sätt in den i nedre delen av ugnen.
6. När brödet har stått inne 25 minuter lyfter du av locket, sänker temperaturen till 175 grader och gräddar ytterligare 25 minuter.
7. Ta ut grytan och vänd försiktigt ut brödet på ett galler.
8. Låt svalna och servera sedan med Carlshamn Tre oljor.
Smaklig spis!
Vill du ta del av fler goda recept med Carlshamns produkter? Klicka här!
Om Carlshamn

Grunden för Carlshamn sattes i Karlshamn redan på 1920-talet. Sedan dess har Carlshamn genom åren förutom margarin även tillverkat glass, växtbaserade drycker och växtbaserat färskostpålägg. De har också stuckit ut i mängden med sin reklam – vem minns inte till exempel reklamklassikern ”Gott-gotti-gott-gott”? Idag fokuserar de på det de gör allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla. Ingen ska behöva kompromissa på smaken!