Upplev Lofsdalen – bästa fjälldestinationen 2023

Söker du vacker natur, avkoppling, adrenalinkickar, familjeaktiviteter eller kulinariska upplevelser i vinter? Då kommer du hitta det i Lofsdalen som utsetts till 2023 års bästa fjälldestination.

Fjälldestinationen Lofsdalen ligger mitt i hjärtat av Härjedalen. Här hittar du inte bara snötäckta berg – utan även bland de högsta fjälltopparna i södra fjällkedjan med flera toppar på över 1000 meter. Vildmark och storslagna fjällvyer garanteras, precis som mysiga boendealternativ och restauranger.

Destination Lofsdalen lockar besökare från Sverige och Europa året runt. Byns lilla storlek med såväl fjällens som sjöns omedelbara närhet gör alla aktiviteter, restauranger och nöjen lättillgängliga. Du kan ta ett åk i en backe, ditt barn i en annan och din partner en kaffe i byn – och sedan med lätthet hitta tillbaka till varandra då allting är centrerat kring samma liftsystem.

Vinteraktiviteter för alla

Med hela 25 pister, varav ungefär hälften är nybörjarvänliga, hittar du skidåkning för dig oavsett om du söker mjukare skidåkning med barnen eller branta utmaningar. Föredrar du det senare kommer du inte bli besviken. Här finns nämligen Rännan – Sveriges femte brantaste backe med en lutning på hela 42 grader.

FOTO: Martin Olson


Du som gillar längdskidåkning kommer inte heller bli besviken. Lofsdalen bjuder på 122 kilometer välpreparerade längdspår som går genom en magisk fjällmiljö i såväl skyddande skogsterräng som på kalfjället med milsvida vyer.

Men Lofsdalen erbjuder inte bara skidåkning. Här finns även 150 km skoterleder för dig som vill ta dig längre ut i naturen för unika upplevelser. Varför inte stanna för en fika i våffelstugan eller grilla korv? Du kan också följa med på en guidad visning på skoter för att vara säker på att du inte missar något.

FOTO: Martin Olson


Reser du med barn är Lofsdalen en riktig pärla. Här kan ni åka utför tillsammans i breda pister och uppför i barnvänliga liftar. Ni kan också åka längdskidor genom sagospår, delta i barnaktiviteter, gå på lekland eller bowla – för att nämna några av alla aktiviteter. Ett måste är förstås också att träffa Loffe, Lofsdalens egen maskot. Varje vecka bjuder han in till spännande tävlingar och aktiviteter såsom skattjakt, afterski och häng i skidbacken.

FOTO: Anette Andersson


Bästa fjällstation 2023

I februari 2023 utsågs Destination Lofsdalen till bästa fjälldestination på besöksnäringens egna Oscars-gala Grand Travel Award. Motiveringen löd ”Lofsdalen får en fantastisk NPS-score (mäter hur nöjda gäster är med en produkt eller tjänst reds. anm.) som påtagligt bevisar fjällortens starka kundlojalitet. Det som framför allt sticker ut för Lofsdalen är gästernas höga betyg på möjligheterna för längdskidåkning, hur man blir behandlad som gäst samt värdet för pengarna och barnvänligheten.”

I bedömningen tittade man även på kundbemötandet, värdet för pengarna och barnvänligheten som är en viktig del av slalombackarnas verksamhet, och på dessa fick Lofsdalen också höga betyg.

Boende i mysig fjällby

Lofsdalen är en mysig by som med sina 180 invånare sätter stor vikt vid personlig service. Här finns flera olika boendealternativ – från hotell till stuga. Många fjällstugor och lägenheter har ski in/ski out läge och Lofsdalens Fjällhotell utlovar ”pjäxavstånd till liften”. I byn finns också flera restauranger och butiker. Det passar perfekt för dig som vill maxa tiden i backen, men samtidigt hinna med stugmys på kvällen.

Här kan du läsa mer och boka ditt boende i Lofsdalen.

Europas högst belägna whiskeybar


Vackert beläget på toppen av fjället Hovärken hittar du en unik byggnad – Lofsdalens skybar. Baren är signerad det svenska whiskydestilleriet Mackmyra och rymmer Europas högst belägna whiskylager – hela 1 125 meter över havet. Här lagras runt 400 30-litersfat med Mackmyra-whisky. För att nå skybaren tar du sittliften, och på vägen upp får du en vacker utsikt över området.

Läs mer om Lofsdalen skybar och det andra restaurang- och barutbud här!

FOTO: Anette Andersson

Fakta om Lofsdalen

Fallhöjdsmeter: 492
Längsta nedfart: 3,4 km
Alpina nedfarter: 25 (5 gröna, 8 blåa, 8 röda, 4 svarta)
Liftar: 9
Längdspår: 122 km
Skoterleder: 150 km

Vi ses i Lofsdalen – den lilla byn med den stora skidåkningen!

Läs mer och boka på www.lofsdalen.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top