Roadtrip i Skåne – pärlorna du inte får missa

ANNONS: Vita sandstränder, vackra slott, mysiga boenden och en gemytlig atmosfär. I nordöstra Skåne finns allt för en lyckad roadtrip. Vi har satt ihop en rutt som tar dig till några skånska pärlor, så packa bilen och gör er redo för avfärd mot underbara Skåne!

Roadtrippen inleds i Österslöv, strax utanför Kristianstad, och härliga Bykrogen – en restaurang, hotell och konferensanläggning.

Bykrogen ligger i en gammal, rustik stärkelsefabrik, som även använts som mobiliseringslokal för försvaret. Här kan du njuta av livets goda genom att spendera natten i personligt inredda hotellrum och få en smakupplevelse utöver det vanliga i restaurangen. Innan middagen serveras du ett glas bubbel och däre er kan du avnjuta klassisk skånsk dining med närproducerade råvaror. Ett varmt tips är deras 10-rätters avsmakningsmeny som är en fröjd för både smaklökarna och ögat.
Läs mer: www.bykrogen.nu

Efter en god natts sömn är det dags att åka till mysiga Kristianstad för kultur- shopping- och naturupplevelser ett stenkast från varandra. Varför inte börja med att uppleva stadens natur från vattnet? Hoppa ombord på Safaribåten som tar dig fram på Helge å, genom biosfärområdet Kristianstads Vattenrike och till sevärdheter som Lillö slottsruin.

Sjön suger som bekant så efter båtturen kan du ta en kort promenad till Tivoliparken för en lunch på den härligt avslappnade restaurangen Flabben i Fornstugan. I parken hittar du också den prunkande Hälsoträdgården med växthus och orangeri att strosa runt i.

Ta dig sedan in till stadskärnan för lite kulturupplevelser på Regionmuseet Kristianstad. Just nu visar de den unika utställningen Fashion Cocktail med ett urval av Absolut Fashion-samlingen. Det var en modesatsning som Absolut Vodka gjorde i slutet av 80-talet och som bygger på samarbeten med några av världens främsta modeskapare och fotografer med stora namn som Helmut Newton, Manolo Blahnik och Gianni Versace.
Läs mer: www.safaribaten.se, www.kristianstad.se/halsotradgarden, www.regionmuseet.se

Efter en dag i Kristianstad är det dags att bege dig till mysiga Åhus för att fortsätta i Absoluts fotspår. Här hittar du nämligen Absolut Home där du kan följa med på en guidad tur om det världskända varumärket som kommer från just Åhus. Du kan också besöka Absolut Homes restaurang där du kan njuta av fantastisk mat och dryck inomhus eller i den stora trädgården. I baren står kunniga bartenders och blandar goda drinkar – givetvis både med och utan alkohol.

När dagen närmar sig sitt slut kan du checka in på spahotellet Seaside. Här kan du sova riktigt gott i hotellrum som ligger på första parkett vid havet och Täppetstranden. Efter en god natts sömn tar du på dig badrocken och går ner till stranden för ett morgondopp innan frukost. Som om det inte var en bra start nog på dagen kan du därefter ta in på spat där du kan njuta av värmande relaxbad, massagepooler, bastu – eller varför inte få en energikick i den svalkande isvaken.
Läs mer: www.absoluthome.com, www.ahusseaside.com

Missa inte heller att strosa runt i Åhus som har en lång historia, stora konst- och designutbud och närhet till naturen. Ta en tur till den härliga gästhamnen med restauranger och glasskiosker och vidare till det gamla medeltida torget med stadens äldsta byggnad – Sankta Maria kyrka från 1100-talet. Här finns också små, udda butikspärlor som Boktryck & Papper, där du kan uppslukas av boktryckarkonstens vackra hantverk, eller Torget 11 – Vintage & Secondhand där du kan botanisera bland fantastiska kläder från olika årtionden.
Läs mer: www.boktryckochpapper.se, www.facebook.com/Torget11VintageSecondhand

Åhus gästhamn. FOTO: Sven Persson/ Swelo.se

Roadtrippens sista stopp är Bäckaskog slott. Det ligger en knapp halvtimme från Åhus och sätter verkligen guldkant på resan. Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och har en historia som sträcker sig till 1200-talet då det var ett kloster men som senare byggdes om till en slottsanläggning. På senare år har bland annat Stjärnorna på slottet spelats in här – så kanske känner du igen byggnaden från tv.

Här kan du njuta av en god lunch, en promenad i parken och kanske ett svalkande dopp i Oppmannasjön. Är du inte redo att avsluta vistelsen ännu kan du även ta in över natten. Bäckaskogs slott har  era olika boendealternativ och du kan, som de själva säger, bo i allt ”från slott till koja”.
Läs mer: www.backaskogslott.se

Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se! 

Kristianstads kommun finns även på: 
INSTAGRAM: @visitkristianstad
FACEBOOK: @visitkristianstad

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top