• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • På roadtrip mellan antikbutiker, slott och gårdscaféer i nordöstra Skåne

  Vackra slott, mysiga gårdscaféer, antikbutiker och unika boenden – i nordöstra Skåne finns allt du önskar av en lyckad roadtrip. Här är några guldkorn du inte får missa i sommar!

  På roadtrip mellan antikbutiker, slott och gårdscaféer i nordöstra Skåne
  Ta en fika i en vacker miljö vid Harastorps Kafé & Gårdsbutik. FOTO: Zara Broström

  Med utgångspunkt i underbara Kristianstad, som har en mysig stadskärna och en omedelbar närhet till
  naturen, ger vi dig här tips på en härlig roadtrip i nordöstra Skåne, som med fördel kan planeras in med en övernattning. Packa bilen med badkläder, sköna promenadskor och en välfylld vattenflaska och gör dig redo för en härlig tripp.

  Kör söderut mot det första stoppet – Tollarps Fik och Butik där du kan tanka energi inför dagens roadtrip. Här erbjuder tre kvinnliga mathantverkare, som kallar sig för "Tre Tanter i Tollarp", mängder av läckerheter på lokala råvaror. Kika in i den lilla butiken och slå dig sen ner i det mysiga trädgårdscafeét innan du åker vidare.
  Läs mer: www.facebook.com/TreTanteriTollarp

  Med magen fylld styr vi vidare mot Skättiljungas Blomster. Här odlas de mest underbara blomster du kan tänka dig, på ett hantverksmässigt sätt och med omtanke för djur och natur. Njut av självplock, testa på någon av kurs eller workshop och mys med deras små franska vädurskaniner.
  Läs mer: www.facebook.com/skattilljungas.blomster 

  I nordöstra Skåne finns många
  mysiga gårdsbutiker att besöka. FOTO: Eva Gyllenberg

  Kör sedan vidare till Malteholm slott. Det byggdes i mitten på 1600-talet och ligger vackert beläget bland barr- och lövskogar på Linderödsåsen. Promenera i den stora parken, som anses vara en av Skånes vackraste. Den har en barock del med fontäner och lusthus som övergår i ett vidare engelskt parklandskap, vilket tillsammans med den K-märkta stenlagda uppfarten "Höge Väg" är ett av Skånes exempel på historiska landskap.
  Läs mer: www.maltesholm.se

  När vi är inne på vackra landskap kan vi inte låta bli att tipsa om Åbjärs naturreservat. Snöra på vandringsskorna och ge er ut på en tur i en varierad terräng utmed Mjöån, dess bäckravin och bland vackert blommande Akleja.
  Läs mer: www.kristianstad.se/abjar

  Vandra i vackra Åbjär naturreservat. FOTO: Eva Berglund

  Efter en härlig naturupplevelse är det dags för lite shopping – och det finns väl inte något mer givet under en roadtrip som att stanna till vid olika loppisar och antikbutiker? Om du håller med måste du besöka Antikt och Kuriosa i Degeberga, som har ett stort utbud av glas, porslin och keramik.
  Läs mer: www.antiktokuriosa.com

  Nu gissar vi att det börjar kurra lite i magen igen, så det är dags att köra till Darins Gelateri i Yngsjö. De serverar både lunch och fika – och den italienska glassen gelato. I närheten ligger Yngsjö Havsbad, med stugor och lägenheter att övernatta i precis ovanför stranden, och en trevlig restaurang. Ett annat alternativ är det vackra värdshuset Kastanjelund. Här är rummen personligt inredda och i restaurangen kan du äta gott från omgivningens gårdar. Under sommaren dukas middagen upp på den kullerstensbelagda innergården så att du kan äta under bar himmel.
  Läs mer: www.yngsjohavsbad.sewww.kastanjelund.se 

  Efter en skön natts sömn är det dags att ge sig ut på vägarna igen – denna gång till härliga naturupplevelser vid Tosteberga ängar. Det är en riktig pärla med vidöppna strandängar vid havet, med sällsynta växter och ett rikt fågelliv. Här får du dessutom en utsikt över Skånes enda skärgård!

  Njut av naturens lugnvid Tosteberga ängar. FOTO: Zara Broström

  För dagens lunchstopp rekommenderas Gårdskocken som serverar god mat på vackra Karsta Gård. Deras vision är att binda produkter från den skånska landsbygden till tallriken de serverar, i allt från vilt kött till närodlade grönsaker. Från jord till bord helt enkelt!
  Läs mer: www.gardskocken.se

  När man är mätt i magen är det skönt att ta en liten promenad och då är fritidsområdet Lerjevallen som ligger cirka 15 minuter från Gårdskocken perfekt. Här kan du också byta om till badkläder för ett svalkande dopp i Lerjesjön – kanske följt av en skön tupplur? 

  Nästa stopp är Harastorps Kafé & Gårdsbutik intill till Harastorps Herrgård. Här kan du, förutom att njuta av hembakade kakor och annat gott, ta en titt in i den härliga gårdsbutiken med lokalt producerade produkter och köttvaror.
  Läs mer: www.facebook.com/HarastorpsKafeGardsbutik

  Och när vi ändå är inne på shopping – missa inte den mysiga butiken Kuddar & Knoppar innan du återvänder till Kristianstad igen. Här kan du botanisera bland både inredning, trädgårdssaker, snittblommor, kläder och smycken!
  Läs mer: www.kuddaroknoppar.se

  Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se! 

  Kristianstads kommun finns även på: 
  INSTAGRAM: @visitkristianstad
  FACEBOOK: @visitkristianstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!