• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Orka mer i vardagen – utan andningsbesvär

  Andningssvårigheter i form av astma eller andra besvär är något som många lider av, både barn och vuxna. En ny nästintill revolutionerande metod som lindrar besvären är ångandning med motstånd – något som kombinerats i den smarta andningsapparaten WellO2.

  Orka mer i vardagen – utan andningsbesvär

  Vi känner alla till någon som lider av andningsbesvär, och kanske tillhör du en av dem? Det finns många läkemedel på marknaden som ska hjälpa och likaså andningsövningar, men Aulis Kärkkäinen från Finland kände att det saknades något enkelt hjälpmedel med bra effekt, fritt från mediciner.

  Aulis har haft andningssvårigheter ända sedan han var barn. Det gjorde att han tidigt hade svårt att sova, och när han i skolåldern skulle tävla i olika idrotter satte andningen satte stopp för det och orken tog slut, och så har det fortsatt.

  Från idé till verklighet

  Aulis Kärkkäinen är hjärnan bakom WellO2. © Petri Jauhiainen

  Under åren har Aulis har haft mycket kontakt med vården och som vuxen fick han diagnosen astma. Han fick läkemedel som hjälpte under en period, men till sist sa kroppen ifrån. Något han själv märkte lindrade besvären var att bada bastu där han fick andas in fuktig ånga.

  När en sjuksköterska gav honom rådet att andas in i en flaska för att få andningsmotstånd och på så sätt vidga lungorna märkte han snabbt att det också minskade hans besvär. Det fick honom att tänka ett steg längre – vad skulle hända om han kombinerade andningsmotståndet med ångandning likt den i bastun?

  – Som den expert på problemlösning jag är, satte jag mig ner och började fundera. Snart blev ett plus ett tre. Jag insåg att andning med motstånd skulle vara ett effektivt sätt att öppna och vidga luftvägarna ända ner till de finaste luftrören djupt nere i lungorna, vilket i sin tur skulle bidra till att få ner ångan till de trånga skrymslen där problemen sitter, förklarar han.

  Aulis började skissa på ett redskap som kombinerar de båda metoderna: ångan och motståndet. Han byggde första prototypen på egen hand. Sedan samlade han ihop ett team av medicinska experter som tog fram andningsapparaten med namnet WellO2. Den lanserades i Finland 2016 och idag har över 60 000 personer köpt Aulis uppfinning.

  Se WellO2:s produkter här! 

  Hjälpt tiotusentals personer

  Andningsapparaten WellO2.

  Andningsredskapet kombinerar två beprövade metoder: Andning med motstånd och inandning av varm vattenånga. Det får lungorna att arbeta och luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen omedelbart, samtidigt som den varma ångan skyddar luftvägarna mot irriterande partiklar i inandningsluften och minskar risken för slem i lungorna. Det är inte bara astmatiker som kan lida av andningsbesvär. När vi blir äldre minskar andningskapaciteten naturligt, men kan också försämras av allergier, rökning eller olika lungsjukdomar. Även stress kan påverka andningen och göra att vi andas ytligare.

  Idag har WellO2 hjälpt tiotusentals personer, och Aulis själv har använt den i över tio år både morgon och kväll. Han andas in och ut i apparatens munstycke fem-tio gånger varje gång, så träningen tar inte lång stund. Tack vare det kan han åter motionera som han älskar.

  – Andningskapaciteten minskar vanligen med åldern, men min är idag som en idrottares, och är 10 procent bättre än för 30 år sedan då jag fick min astmadiagnos. Jag ligger över snittet bland jämnåriga, förklarar Aulis och fortsätter:

  – Mina lungor fungerar idag bättre än någonsin, och de kramper och rytmstörningar jag förr led av, har också avtagit.

  Rekommenderas till alla – även idrottare och sångare

  WellO2 rekommenderas till alla som behöver förbättra sin andning.

  Förutom att WellO2 gör det lättare att andas så förstärker den andningsmuskulaturen, vilket är positivt även för idrottare, vardagsmotionärer och sångare. 

  – Som en bonus har jag faktiskt fått tillbaka min klara och starka sångröst, som jag länge saknade, säger Aulis.

  Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Helsingfors universitet, är vetenskaplig rådgivare åt WellO2. Han förklarar apparatens fördelar så här:
  – Den hjälper att på ett mångsidigt sätt öva upp andningsmuskulaturen. På sikt stärker det andningen. Samtidigt vidgas och fuktas luftvägarna av ångan, så det blir direkt lättare att andas. Slem och partiklar löses upp lättare vilket håller luftrören i bättre kondition.

  Vi ställer frågan till vem han rekommenderar apparaten. 

  – Till alla som behöver förbättra sin andning. Om du av någon anledning inte kan ge dig ut och träna med hög puls – springa, cykla eller promenera raskt – är WellO2 ett bra alternativ för att öka andningskapaciteten. Du kan sitta i lugn och ro vid köksbordet och träna, säger Anssi Sovijärvi.

  Vill du veta mer? Besök wello2.se!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!