• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Weekend i Hamburg – guldkornen du inte vill missa

  Sugen på att resa igen? I takt med att allt fler blivit vaccinerade öppnar möjligheterna att kunna resa igen upp. Varför inte ta första weekendresan till Hamburg, ett av Europas mest populära resmål, för att uppleva vacker arkitektur, bra shopping, en strand mitt i stan och roliga utflykter?

  Weekend i Hamburg – guldkornen du inte vill missa
  Hamburgs nya landmärke – konserthuset Elbphilharmonie. FOTO: Cooper Copter GmbH

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om covid-19 i Tyskland. 
                                                                           

  Hamburg är Tysklands näst största stad och hit kan du enkelt ta dig från Sverige med tåg, eller också packar du bilen och ger dig iväg på en härlig resa söderut. Väl här kan du njuta av en skön vistelse, både på land och på och vid vattnet, men även en trygg. Tyskland är nämligen ett av de länder som fått bäst betyg för sin hantering av covid-19.

  I takt med att smittspridningen sjunker i Sverige har vi gått från högriskområde till riskområde, vilket gör det ännu lättare att ta sig till Tyskland. Så snart du fått ditt vaccin och vaccinationsintyg kan du registrera det på digitalt på einreiseanmeldung.de/. Därefter är det bara att packa väskan och ta dig till Hamburg!

  Väl här kan du enkelt promenera runt mellan de många sevärdheterna. I stadens innerstad ligger nämligen allt på behagligt gångavstånd. Eller också hyr du en cykel om du hellre trampar fram på gatorna.

  Här finns gott om vatten och en genomgående marin karaktär. Det tillsammans med den kosmopolitiska atmosfären gör Hansestaden till en av de vackraste städerna i världen. Dessutom är den, sin långa historia till trots, en levande och modern stad som bland annat utnämnts till en av Europas mest hållbara. Floden Elbe och sjön Alster, det historiska rådhuset, UNESCO:s Speicherstadt är bara några av de saker som gör att många älskar Hamburg. Något få vet om är att Hamburg faktiskt har ett större kanalsystem än både Amsterdam och Venedig tillsammans!

  Besök spektakulära Speicherstadt. FOTO: Julia Schwendner

  Arkitektur: Historiskt och magnifikt

  I Hamburg finns en lång handelshistoria, och vill du gå i historiens fotspår kan du besöka det gamla lagerområdet Speicherstadt, som är ett av UNESCO:s världsarv. Här ligger många vackra hus med röda tegelfasader, välvda broar och idyllisk atmosfär. I området lagrade man värdefulla varor som kaffe, kakao, kryddor och orientaliska mattor, men idag rymmer byggnaderna istället restauranger och olika sevärdheter.

  En annan sevärd byggnad är stadens rådhus, som stod klart 1897. Det är byggt i en magnifik nyrenässansstil och har fler rum än självaste Buckingham Palace.

  Inled kvällen med en fördrink eller en skön middag i Hamburgs Speicherstadt, stadens svar på Londons docklands. FOTO: Christian Spahrbier

  Unik stadsdel: Futuristiska och nybyggda HafenCity

  Vill du uppleva unik futuristisk arkitektur och en stadsdel som bubblar av liv kan du besöka HafenCity – en nybyggd stadsdel i Hamburgs gamla hamnkvarter. Det ligger på en yta på omkring 250 hektar, vilket gör den till Europas största stadsutvecklingsprojekt. Hit kommer du på bara några minuters promenad från stadshuset och centralstationen. Här kan du förutom den unika arkitekturen även beskåda de många fartyg vid kryssningsterminalen i hamnen, promenera längs strandpromenaden eller besöka någon av de många kulturella attraktionerna som bland annat International Maritime Museum.

  Det finns även bra shopping som på Überseeboulevard och gott om hippa restauranger och barer – och det öppnar nya hela tiden. När det är fint väder kan du sitta på någon av de många uteserveringarna för och njuta av folklivet och utsikten över vattnet.

  Magellan-Terrassen i HafenCity. FOTO: Andreas Vallbracht

  Kultur: Världens största modelljärnväg och Hamburgs svar på Sidneys opera

  Något du absolut inte får missa i Hamburg är det spektakulära konserthuset Elbphilharmonie, som är det nya musikaliska hjärtat i den nordtyska metropolen. Det ligger mellan staden och hamnen och erbjuder, förutom en unik arkitektur, ett program som vanligtvis är fullt av intressanta punkter. Det rymmer bland annat tre konsertsalar, ett hotell, ett café och en utkiksplats som är öppen för allmänheten vilket visar på att huset verkligen är ett "hus för alla".

  Maffiga Hamburg med sitt nya landmärke: konserthuset Elbphilharmonie som ligger mitt i hamnen. FOTO: AdobeStock / Jonas Weinitschke

  I Hamburg hittar du en av landets mest populära turistattraktioner Miniatur Wunderland med världens största modelljärnväg på hela 15 000 meter lång. Det ligger i Speicherstadt och ett besök här är en upplevelse för såväl gammal som ung – och verkligen inte bara för den som gillar tåg. Järnvägen trafikerar kända städer, flygplatser och byggnader, däribland Pippi Långstrumps Villa Villekulla. 

  Missa inte Miniatur Wunderland.

  I våras togs anläggningen dessutom upp av Guinness Världsrekord för sitt framförande av klassiska låter med hjälp av ett modelljärnvägståg och inte mindre n 2 840 vattenglas. Såhär såg det ut: 

  I Speicherstadt hittar du också Kryddmuseet i Hamburg. Här kan du, förutom att känna, lukta och smaka på olika kryddor, lära dig mer om stadens betydelse som hamn- och handelsplats och hur det gick till när många varor, däribland kryddor, lagrades här i området.

  Kryddmuseet i Hamburg berättar om Hamburgs betydelse som hamn- och handelsplats.

  Shopping i alla dess slag

  I Hamburg kan du shoppa allt ifrån streetwear och designervarumärken till second hand och roliga souvenirer. Här finns bland annat 26 olika galleriorna och vackra boulevarder med flaggskeppsbutiker och exklusiva butiker. 

  Några stopp du inte får missa på shoppingrundan är Mellin Passage som är den minsta av Hamburgs arkader. Den förbinder Alsterarkaden, som har en venetiansk känsla, och Neuer Wall, som är en av Europas ledande designershoppinggator med märken som Louis Vuitton, Bulgari, Cartier och Hermès – men även många andra mer traditionella butiker.

  Du kan även besöka Mönckebergstrasse, eller Mö som lokalbefolkningen kallar den. Det är Hamburgs största shoppingplats och längs med gatan finns ett imponerande utbud av varuhus, butiker och mysiga caféer och matställen.

  Shoppa i Hamburg, som här på Herr von Eden. FOTO: Timo Sommer/LeeMaas

  Gröna Hamburg: I dubbel bemärkelse

  Kombinera cityresan med att njuta av stadens vackra natur. Visste du till exempel att det finns hela 31 naturreservat i Hamburg och många parker och stränder? Här finns det alltså gott om möjligheter att njuta av naturen, och varför inte packa picknickkorgen och njut av en lunch i det gröna? 

  Ett tips är att gå till Alstersjön, som ligger i hjärtat av staden. Här kan du bland annat hyra segelbåtar, kanoter, paddleboards, roddbåtar och pedalbåtar för att få en härlig stund på vattnet. På vintern kan du också ge dig ut på sjön genom att följa med på en båttur med värmande gluwein.

  Hyr en kajak och ge dig ut på Alster.

  Vill du snöra på dig vandringsskorna kan du ta en tur i närliggande Harburg Hills, följt av en uppfriskande shandy vid strandbaren Strandperle med utsikt över passerande containerfartyg. Eller varför inte ta en lugn promenad i den 200 år gamla parken Planten un Blomen?

  För att smidigt ta dig fram på ett miljövänligt sätt kan kan du hyra en cykel. Ett tips är att ta en tur utmed Hamburgs stadsstrand, och vill du åka längre kan du ta en tur från trappkvarteret i Blankenese, via Oevelgönne-stränderna, förbi fiskmarknaden i St Pauli och sedan hela vägen till stadens centrum. 

  När det är dags stanna för lunch rekommenderas ett stopp vid Landungsbrücken, en knutpunkt för de fartyg, Elbe-färjorna och utflyktsbåtar, där du kan köpa en fiskrulle, eller så tar du dig till Elbphilharmonies Plaza och svalkar dig med något gott att dricka.

  Strosa utmed Elbstrand i Hamburg. FOTO: ThislsJulia Photography

  Men Hamburg är inte bara grönt av grönska och gröna aktiviteter. Staden arbetar även hårt med att bli miljövänligare och ta fram hållbara alternativ för både invånarna och turister. Därför hittar du många hållbara hotell, butiker och restauranger här, och Hamburg har till och med tagit plats bland världens miljövänligaste städer. 

  Välkommen till Hamburg! 

  Läs mer om vad du kan se och uppleva i Hamburg på hamburg-travel.com!  

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!