Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck

Lübeck är ett populärt besöksmål året om, och det är inte så konstigt. Under våren och sommaren lockar närheten till vattnet och de många uteserveringarna, medan hösten och vintern bjuder på såväl shopping och spännande museum som avkoppling och kulinariska upplevelser. Här ger vi dig de bästa tipsen för en lyckad höst- eller vinterweekend i mysiga Lübeck!

                                                                         
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information om Lübeck och pågående pandemi, samt hur stadens verksamheter och evenemang håller öppet. 
                                                                         

Den vackra Hansastaden Lübeck ligger i norra Tyskland vid floden Trave. Hit kan du bland annat ta dig med tåget från Sverige, vilket tar cirka 6,5 timme från Malmö med byten i Köpenhamn och Hamburg.

Just nu har du dessutom chansen att vinna en resa hit, mer om det kan du läsa längre ner i artikeln!

Kulinariska Lübeck

I Lübeck har god mat och dryck en central plats och här finns många mysiga restauranger, caféer och delikatessbutiker att besöka. Här kan du smaka på allt ifrån det berömda rödvinet Rotspon, till en av stadens främsta delikatesser – marsipanen. Lübeck är nämligen känd som marsipanens huvudstad, och producerar bland annat den unika marsipansylten Marzilade. Den finns i sju olika smaker och är endast tillverkad av naturliga smak- och färgämnen. Det är en perfekt souvenir att köpa med hem till dig själv eller någon du tycker om. Du hittar den bland annat på turistinformationen vid Holstentor.

Kan du inte få nog av sötsaker måste du även besöka stadens godisfabrik Lübecker Bonbon-Manufaktur. Här gör man godis för hand av naturliga ingredienser, och de kan innefatta allt ifrån choklad, kanderade blommor, fransk nougat och andra godsaker.

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Lübecker Bonbon-Manufaktor. Copyright: Olaf Malzahn

 Efter att ha promenerat runt i staden bland sevärdheter och butiker kan det vara skönt att pausa och värma sig på ett av stadens caféer, förslagsvis på UTER Konditoreibar. Här kan du njuta av nybakat bröd, goda bakelser och förstås – gott kaffe. Förutom att ta en fika mitt på dagen, serverar UTER även en härlig frukost – ett perfekt sätt att starta dagen på. Ett annat populärt ställe är det familjeägda Café Marae. Här kan du njuta av såväl mat som fika, och alla rätter är veganska eller vegetariska. 

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Unna dig en frukost på caféet UTER. Copyright: Nadine Zellermann

När det har blivit dags för middag kan du besöka Wullenwever som är en omtyckt restaurang. Den ligger i ett gammalt köpmannahus från 1585 i Gamla stan. Den goda maten av hög kvalitet och atmosfären som minner om hansatiden, gör restaurangen väl värd ett besök.

Stadens kultur

I Lübeck ligger bland annat Europeiska Hansamuseet. Här kan du lära dig mer om Hansans historia på en interaktiva utställning, som finns tillgänglig på svenska. Väl här får du inte missa museets ”Café Fräulein Brömse”. Här serveras söta bakverk på gammalt antikt porslin, som för tankarna tillbaka till mormors tid.

Du kan även ta en guidad tur i staden med Lübeck Kultouren. De anordnas stadsvandringar som skiljer sig från de klassiska. Du får bland annat se Gamla stans dolda platser, besöka speciella butiker och verkstäder och samtidigt njuta av kulinariska läckerheter. 

Gillar du konst rekommenderas Museum Beunhaus Drägerhaus som ligger i två 1700-talshus med inredning en unik och historisk inredning, som för många är lika intressant som konstverken själva. Här finns konstverk från romantiken, nasarenerna och mer modern konst, från kända namn från bland andra Edvard Munch, som vistades i Lübeck under början av 1900-talet. Kombinationen konsten och historiska rum gör museet till ett av de vackraste i hela Nordtyskland.

Just nu och fram till september 2023 visas dessutom delar av utställningen från Buddenbrook House på Museum Behnhouse Drägerhousem, och Tony Buddenbrook leder besökarna genom den interaktiva utställningen.

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Museum Behnhouse Drägerhouse. Copyright: Olaf Malzahn

Julen i Lübeck

När vi närmar oss jul lyser Lübeck upp av den mysiga julbelysningen, för är det någonstans du kan komma i den rätta julstämningen så är det här. Här kan du strosa längst de upplysta gatorna i Gamla stan, och pausa mellan julklappsinköpen med lite värmande glüwein.

Du kan även besöka European Hansemuseum som bjuder in till ett magisk Winter Wonderland från och med 25 november 2020 och till årets slut. Här hittar du allt du önskar av en magisk vintervärld, och de yngre besökarna kan bland annat utforska den pixelskogen (Wichtelwald) eller åka skridskor på den 200 m² stora skridskobanan.

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Lübeck Winter Wonderland på European Hansemuseum. Copyright: Olaf Malzahn

I staden anordnas vanligtvis en av norra Tysklands största julmarknader, men även flera små som du får planera in att besöka någon gång i livet. Stadens traditionella julmarknad brukar anordnas på det stora torget och på Breite Straße, och har gjort det ända sedan 1648.

I år håller julmarknaderna i St. Peterskyrkan och Hoghehus öppet som vanligt – men givetvis enligt tyska myndigheters rekommendationer. I St. Peterskyrkan kan du beskåda keramik av hög kvalitet, och köpa hantverk i trä, ull och siden och mycket mer – allt i den magnifika kyrkans vackra miljö. Om du önskar se mer hantverk kan du besöka i Hoghehus i Gamla stan. Det är Lübecks största kvarvarande medeltida patriciervillor, i vilken en hantverksmarknad anordnas kring jul.

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Lübecks hantverksmarknad i St. Peterskyrkan. Copyright: Olaf Malzahn

Vill du köpa med dig något sött hem inför jul måste du besöka Niederegger, som är den äldsta marsipantillverkare i hela Lübeck.

Läs mer om julen i Lübecks här! 

Hitta lugnet i Travemünde

Till Lübeck kan du inte bara ta en stadsweekend, du kan även åka hit för att finna lugnet i naturen i stadsdelen Travemünde. Den ligger vid kusten cirka 20 kilometer norr om Lübecks centrum, och brukar kallas för ”Lübecks vackraste dotter”.

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Skeppet Passat i Travemünde. Copyright: Olaf Malzahn

Till Travemünde kan du resa när som helst under året, och under sommaren är detta ett populärt besöksmål. Men att resa hit under hösten och vintern är något alldeles särskilt. Då kan du koppla bort vardagen, lyssna till ljudet av vågorna, andas in den friska havsbrisen och promenera längst stränderna, som under sommaren är fulla av badsugna gäster. Besöker du Travemünde närmare jul kan du dessutom njuta av värmande glüwein på något mysigt café eller på en promenad längst med hamnen.

På halvön Priwall i Travemünde finns även det nybyggda området Beach Bay. Här hittar du såväl restauranger, bra boenden och shopping i bland annat Markthalle, som den avkopplande spaavdelningen på hotellet Slow Down.

Just nu kan du resa hit till det förmånliga priset från 39€ per person och natt i dubbelrum. Det finns fem olika boenden att välja på, varav tre har härliga relaxavdelningar där du verkligen kan koppla av. Erbjudandet gäller 8 oktober till 15 december, och kan bokas via telefon +49 (0) 4 51/88 99 700 eller på travemuende-tourism.de

Njut av god mat och härlig stämning – i tyska Lübeck
Stranden i Travemünde. Copyright: Olaf Malzahn


Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Lübeck! 

 

Tävling: Vinn en resa till Lübeck eller någon annan stad i norra Tyskland

Just nu har du möjligheten att vinna en resa till Lübeck eller någon av de många andra sevärda städerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här: 

Scroll to Top