Jenny Damberg
Ålder: 42 år
Bor: Stockholm
Familj: Man och två barn
Gör: Journalist och författare.
Intressen: Laga och äta mat, dricka vin, läsa.
Aktuell: Med nyutkomna boken ”Torkade & konserverade ärtor, bönor och linser”, Natur & Kultur.
Det är inte första gången Jenny Damberg skriver om baljväxter. Redan 2015 gav hon ut kokboken ”Bönor, ärtor, linser”, eftersom hon tyckte att det var ett ämne som förtjänade mer uppmärksamhet. Sedan dess har intresset för baljväxter, inte minst svenskodlade, ökat stort och Jenny Damberg tyckte att det var dags att göra ett nytt djupdyk.
– De senaste fem, sex åren är har många svenska odlare börjat odla gamla svenska kultursorter som rättviksärt och soldatböna. Dessutom odlas kikärtor kommersiellt nu för första gången i Sverige. Samtidigt har de här råvarorna blivit vanligare på lite ambitiösare restauranger.
I nyutkomna boken ”Torkade & konserverade ärtor, bönor och linser” delar Jenny Damberg med sig av recept på kända rätter i baljväxttappning, som linsbolognese, vita bönor alla vodka och puttanesca med stor gråärt, men också nya kombinationer som bönor och blåmusslor eller soldatböna med zucchini, potatis och olivolja. Det senare är en av Jennys egna favoriter.
– Det receptet bygger på en romersk tillagningsmetod som går ut på att man kokar en baljväxt i generösa mängder olivolja och zucchini, som ger ifrån sig så mycket vätska att det blir ett simmigt kokspad. Det ger en söt, fyllig och jättegod smak. Och det är inte svårt alls, det enda som krävs är tid.
Jenny Dambergs 3 baljväxttips
- Spara spadet! Det är flytande guld.
- Red en soppa. Mjuka bönor som vita bönor, svarta bönor och borlotti kan användas för att reda soppor eller grytor. Häll av och mixa dem med dubbla till tredubbla mängden vätska (buljong, kokspad eller passerade tomater) för en krämig och smakrik bas.
- Tänk stort. Gör gärna mer än du ska använda på en gång. I kylen håller bönor minst 4 dagar. Det går också bra att frysa dem färdigkokta i buljong.
Nya favoriter
Under arbetet med boken har Jenny också hittat flera nya favoriter i baljväxtfamiljen.
– Vreta gulärt är verkligen god. Jag tycker att vanliga gula ärter kan ha en lite stickig smak, men Vreta gul-ärt är mild och fulländad. Jag har bland annat gjort fava – en grekisk bönröra – med den och en indiskinspirerad ärtsoppa.
– Lupinbönan är också en kul upptäckt. Den är otroligt fast, som den felande länken mellan linser och jordnötter. Dessutom har den otroligt högt näringsvärde. Och svenska linser som Gotlandslinser är minst lika goda som de franska delikatesslinserna.
LÄS ÄVEN: Plantera på hösten för en blomstrande vårträdgård – 3 viktiga planteringstips
Koka själv eller köpa färdiga?
Att blötlägga och koka själv har flera fördelar. Det blir billigare och godare eftersom det går att smaksätta efter eget huvud. Dessutom blir kokspadet en smakrik buljong med betydligt mer smak än spadet i tetror och konserver. Väljer man torkade baljväxter finns det också fler sorter att välja på.
Köp svenska baljväxter hos:
- Nordiskravara.se
- Fagraslatt.se/butik/
- Mylla.se
Jenny Damberg är långtifrån ensam om att hylla svenska baljväxter – ett annat exempel är Årets Kock Desirée Jaks som har utnämnt svenska baljväxter till något av det trendigaste vi kan ha på tallriken 2024.
Bra svenska sorter
Men även om intresset för bönor, ärter och linser är på uppåtgående är konsumtionen fortfarande relativt liten. Och av de baljväxter som äts i Sverige importeras en stor majoritet. Det vill Jenny Damberg vara med och ändra på.
– Det finns så mycket som talar för att vi ska äta mer svenska baljväxter. De bidrar till biologisk mångfald, ett mer levande jordbrukslandskap och bättre jordhälsa, eftersom de har den unika egenskapen att de binder kväve till jorden. Dessutom är det en näringsrik och väldigt mångsidig råvara. Jag kokar alltid mer än jag behöver för stunden eftersom det är så bra att ha i kylen. Baljväxter kan till exempel användas som topping på en sallad eller ugnsrostade grönsaker. Av bönor kan man också göra en enkel röra som kan ersätta potatismos.
Något annat som talar för baljväxter – inte minst i dessa tider – är att de är budgetvänliga. Eller som Jenny uttrycker det:
– Har man något som helst behov av ekonomiskt sinnelag är baljväxter en lugnande faktor i skafferiet.
LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för balkong och trädgård
5 svenska baljväxter att prova
Höstärt: Ärtor av gråärtstyp som är spräckliga och lätt skimrande. Jordig och pepprig smak. Har flera gemensamma nämnare med Rättviksärt.
Lupinböna: Distributören Nordisk råvara har utropat lupinböna till ”det mest intressanta livsmedel som finns just nu”. Har lika höga proteinvärden som sojaböna och trivs i Norden. Extremt fast och nötig. Använd i sallader, grytor och röror där de tillför stadga och tugg. OBS! Ska ej förväxlas med den blomsterlupin som växer i dikesrenar och som är invasiv och giftig.
Soldatböna: Rödvit avlång böna av borlottityp där spräcklorna sägs påminna om en tennsoldat i givakt. En mjäll och mild böna med en mjölighet som lätt suger upp buljonger och såser.
Vreta gulärt: En liten gulärt med exceptionellt fin smak. En arvtagare till äldre svenska och danska lantsorter.
Korallins rosana: Snabbkokt röd lins som behåller skalet på, vilket ger en fast struktur. Mild och god i exempelvis linsbolognese.