Den store Gatsby” skildrar 1920-talets dekadenta överklass på den amerikanska östkusten och betraktas som en av seklets stora romaner. Handlingen kretsar runt unge Nick Carraway och hans granne – miljonären Jay Gatsby. Excentriske Gatsby arrangerar överdådiga fester och är alltid i händelsernas centrum. Alla vill vara hans vän, samtidigt verkar ingen riktigt veta vem han är – på riktigt.
– När jag blev tillfrågad att spela Gatsby hade jag inte läst boken, bara sett filmen. Som alla andra var jag fängslad av den mytiske Gatsby. Samtidigt är ju bilden av honom nästan lite klyschig. Det gjorde mig nyfiken, jag undrade om det finns något bakom den där stereotypa figuren. Jag ville komma bakom champagnen och kostymerna, och det var också regissörens mål med föreställningen, säger Hannes Fohlin.
Hannes Fohlin
Ålder: 34 år.
Yrke: Skådespelare.
Bor: I Stockholm.
Familj: Syster, bror, mamma och pappa.
Aktuell: Spelar Jay Gatsby i Göteborgs stadsteaters version av ”Gatsby”.
Regisserar gör den prisbelönte ungraren Janos Szasz. Han har satt upp en rad pjäser i USA och Europa, och utgår numera från Washington DC eftersom han inte längre kan verka fritt i sitt hemland Ungern. Hans version av ”Gatsby” blir modern och nytänkande. 1920-talet har ensemblen lämnat bakom sig, den här föreställningen utspelar sig i nutiden – men med tydliga 1920-talsreferenser.
”Jag har fått jobba med att försöka få bort skammen”
Hannes Fohlin glömmer aldrig sitt första möte med regissören.
– ”Är du modig?”, undrade han. ”Ja, det är jag väl”, sa jag. ”Du ska hoppa, men du kan lita på att jag kommer att ta emot dig”, sa han. Som skådespelare älskar man ju sådana regissörer. Som är empatiska och trygga, men där man ändå får ta ut svängarna och prova sig fram. Janos Szasz gillar när man som skådespelare kommer med egna initiativ.
LÄS ÄVEN: Ulrika Sjölin har gjort kostymen till ”Gatsby”: ”Jag är alltid modig”
Är du modig?
– Haha, kanske ljög jag lite, till och med för mig själv. Jag höll på med gymnastik när jag var liten, och när jag skulle lära mig att göra bakåtvolt så drog liksom kroppen ihop sig. Det var en slags skyddsmekanism som jag aktivt fick försöka träna bort. På samma sätt är det med skådespeleri. Jag har fått jobba med att försöka få bort skammen. Ens försvarsmekanismer säger ju åt en att hålla på sig, men om det ska bli bra skådespeleri så måste man våga släppa.
Hannes Fohlin slog igenom i ”Vår tid är nu”
Hannes Fohlin är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg och slog igenom som Erik i SVT:s dramaserie ”Vår tid är nu”. Sedan dess har han synts i en rad tv- och filmproduktioner, däribland ”Systrar 1968”, ”Tunna blå linjen”, ”Meningen med livet”, ”Handen på hjärtat” och ”Tore”.
– Jag höll på med teater i grundskolan, men när jag gått ut gymnasiet gjorde jag lite andra grejer. Jag reste, och läste religion och psykologi på universitetet. Men jag glömde aldrig den där kicken som man får av att stå på scenen. Det är liksom ingen vardagsupplevelse, och jag ville tillbaka till den. Så då bestämde jag mig för att söka till Scenskolan, och kom in vid andra försöket.
Det känns som att din karriär alltid har gått som på räls.
– Jag började jobba med ”Vår tid är nu” redan när jag gick på Scenskolan. Men efter examen var det ett litet glapp. Jag hade inga kontakter och man börjar ju liksom från noll när man är nyutexaminerad. Det tog nog något år innan det satte fart.
Jag säger att jag har läst att Hannes Fohlins dröm är ett hus där han kan förena jobbet med övriga livet. En slags konstnärlig fristad som dessutom är hans hem. Han ser också en partner, två barn och två hundar framför sig.
– Ja, jag får väldigt starka visioner, och det är faktiskt något jag har stor nytta av. Livet är så himla okontrollerat, och svårt att styra, därför kan det vara bra att ha en riktning att försöka hålla sig till. Där påminner jag nog lite om Gatsby. Jag har en dröm, eller får en idé, och sen är målsättningen att jag ska ta mig dit. Drivkraften är otroligt stark, och Gatsby verkar ju fungera på precis samma sätt.
Har du det där huset nu?
– Inte än. Jag håller fortfarande på och förbereder mig. Min kompis kallar det ”nesting”. Precis som djuren gör. Jag bygger bo för framtiden.
”Gatsby”
Göteborgs stadsteater
Premiär 14 september
stadsteatern.goteborg.se