– Alltså, publiken kommer att få en riktig tjottablängare. Det här är en pjäs som inte liknar någon annan. Det är en nyskriven pjäs från England, och när britterna är inblandade så blir det ju per automatik rappt och roligt med hög igenkänning. Vi dyker rätt ner i ett relationsdrama, säger Frida Hallgren.
Hon ser fram emot att åka runt landet och spela ”Mitt i livet”.
– Jag funderar mycket över vilka som kommer att se föreställningen och vad det kommer att leda till. Vilka kommer att separera? Vilka kommer att börja jobba med sin relation? Jag tror faktiskt inte att någon kommer att kunna se pjäsen utan att fundera över sin egen relation.
Vilken grupp tillhör du själv?
– Haha, oh my god, det återstår att se. Allvarligt talat så är det en pjäs som reser många frågor. Det är ju så stort att leva tillsammans med någon, och det är inte alltid lätt. Samtidigt är pjäsen både rolig och dråplig, jag är rätt säker på att publiken kommer att skratta mycket.
Det finns också ett klassperspektiv i pjäsen som skapar dynamik. Micke kommer från arbetarklassen, och har slitit hårt för att få det han har drömt om – ett stort hus och materiell frihet. Sofie, å andra sidan, är uppvuxen i ett tryggt medelklasshem. För henne är det viktigt att kunna prata om känslor och relationen, och när man inte kan det så ekar rummen rätt tomma, tycker hon.
– Sofie vill jobba med det hon inte är nöjd med i livet. Hur vill jag egentligen leva mitt liv? Vad händer sen, när vi blir äldre? Sådant grubblar hon över. Under en lång tid har både Sofie och Micke undvikit att prata om sig själva och hur de vill ha det, men plötsligt öppnas dammluckan.
LÄS ÄVEN: Anna Blomberg i Je m’appelle Agneta: ”Jag spelar alla roller utom en”
I ”Mitt i livet” sätts det ord på sorger och besvikelser
Det visar sig, i nattens vargtimma, att det finns små och stora hemligheter i deras relation, men också sorger och besvikelser som ingen av dem har satt ord på. Men nu ska allt upp på bordet.
– Plötsligt pratar de om sådant som de aldrig tidigare har pratat om, plötsligt säger de allt. De är jättemodiga. De intresserar sig för varandra på ett nytt sätt. Vad vill du? Vilka är dina drömmar? Finns det en väg tillbaka för oss? Vi människor utvecklas ju, och ibland utvecklas vi åt olika håll. Någon vill kanske hålla kvar i det som var. Den andra vill vidare i livet. Det är helt naturligt att det uppstår krockar.
Frida Hallgren
Ålder: 49 år.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och två döttrar, 12 och 15 år.
Karriär: Är fast anställd på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, men har också varit verksam på bland annat Dramaten, Uppsala Stadsteater och Teater Playhouse. Har synts i en rad filmer och tv-serier, däribland ”Så som i himmelen”, som blev Oscarsnominerad för bästa utländska film, ”Fröken Frimans krig” och ”Arne Dahl”. Är tvåfaldigt guldbaggenominerad för filmerna ”30:e November” och ”Så som i himmelen”. Läser även in ljudböcker och vann Stora ljudbokspriset 2019 i barnbokskategorin.
Aktuell: Spelar Sofie i Riksteaterns uppsättning ”Mitt i livet”.
Frida Hallgren har synts på bio och i tv fyra decennier. Hon började göra barnroller i ”Bullen”-filmerna på SVT när hon var elva år. Det stora genombrottet kom med Kay Pollacks långfilm ”Så som i himmelen”. Den sågs av 1,2 miljoner människor, och länge var det den filmen som folk associerade henne till. På senare är det snarare ”Solsidan”-filmen – Frida spelar Alex nya flickvän – eller någon av rollerna på Kulturhuset Stadsteatern som folk kommenterar.
– Andra känner igen mig från ”Fröken Frimans krig”, och ungdomar brukar kommentera att jag har varit med i ”Sune”-filmerna. Det finaste jag vet är när jag sitter på tunnelbanan, och kvinnan mitt emot säger något i stil med: ”Jag har sett allt du har gjort, jag tycker att du är en fantastisk skådespelare”. En sådan kommentar gör min dag.
Frida Hallgren och Henrik Norlén spelar paret
Frida Hallgren spelar mot Henrik Norlén som också är fast anställd vid Stadsteatern i Stockholm. Duon hade länge längtat efter att spela ihop, och äntligen blir det av. Båda är tjänstlediga från sin vanliga arbetsplats under hösten.
– Han är en helt fantastisk skådespelare. Dessutom är vår regissör Dennis Sandin och jag klasskamrater från scenskolan. Vi har också längtat efter att få arbeta tillsammans, så det här är ett riktigt drömprojekt.
Du var ju med på Icakurirens första kulturkryssning som ägde rum förra hösten. Hur minns du den?
– Åh, det var fantastiskt att få träffa alla läsare, som ju är Sveriges kulturbärare. Jag tänker att det är dem vi ska turnera runt landet och spela den här pjäsen för. På kryssningen träffade jag människor som jobbar ideellt med teater, som kämpar för att invånarna i just deras lilla samhälle ska ha möjlighet att se teater. Sådant engagemang imponerar verkligen på mig.
”Mitt i livet”
Urpremiär 28 september i Strängnäs, sedan turné i Riksteaterns regi
riksteatern.se
LÄS ÄVEN: Kulturkryssning med Icakuriren 2024