Språkvetaren svarar: Skillnaden mellan ”vidunder” och ”vidunderlig”

Varför blir vissa ord (som kan låta negativa) plötsligt positiva när de slås samman med andra ord eller affix?

Fråga

”Vidunder” är synonymt med ”odjur”. Men ”vidunderlig” är synonymt med ”fantastisk” – inte att någon/något ser ut som ett odjur.

”Ordinär” är synonymt med ”vanlig” eller ”alldaglig”. Men ”extraordinär” är synonymt med ”utöver det vanliga” – inte ”extra vanlig”.

Varför blir vissa ord (som kan låta negativa) plötsligt positiva när de slås samman med andra ord eller affix?

Sigfrid


LÄS ÄVEN: Sara Lövestam svarar: Varför heter det inte ”sjukskötare”?


Språkexperten Sara Lövestam svarar

Hej Sigfrid! 

Dina två exempel följer lite olika logik, även om effekten för båda är att de vänds från negativt till positivt. 

När det gäller vidunderlig, har ordet vidunder tidigare haft betydelsen ”något som är till förundran”. Det kan vara ett underverk, men också ett häpnadsväckande odjur. Ur detta ord har vidunderlig sprungit, och då behållit betydelsen ”till förundran”, medan ordet vidunder alltmer har förknippats med betydelsen ”odjur”.

Ordet extraordinär är hopslaget av extra och ordinär – men extra betyder här inte ”väldigt”, utan har latinets betydelse ”utöver”, ”utanför”. Samma extra finns i ord som extraterrestrial (utanför jorden) eller extramaterial (material utöver ordinarie). Extraordinär betyder alltså ordagrant ”utöver det vanliga”.

Språkexpert Sara Lövestam

Sara Lövestam

Ålder: 43 år.
Familj: Sambo.
Bor: I Stockholm.
Gör: Språkvetare och författare. Domare i radions Lantzkampen, språkexpert i Nyhetsmorgon i TV4 och språkkrönikör i Svenska Dagbladet.
Fritidssyssla: Bygga, baka och odla.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top